10 ползи от детските истерии

Защо са важни за емоционалното израстване и щастие (част II)

07 юни 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

След като в първата част обяснихме как със сълзите детето изхвърля навън стреса, а не го трупа в себе си, защо след като си поплаче то учи и спи по-добре и защо е добре родителите да отстояват позицията си, въпреки неговите протести, сега продължаваме с останалите 5 ползи от това, че  дава воля на негативните си емоции.

Ето кои са те:

5. Вашето дете се чувства спокойно да ви каже как се чувства
Истериите са огромен комплимент, дори и да не ги усещате точно така. В повечето случаи детето ги използва, за да ни манипулира, или, за да постигне това, което иска.
Много често то приема вашето „не“, но истерията му показва как се чувства при този отказ.
Затова, спокойно отстоявайте своето „не“, но му съчувствайте затова, че е тъжно или разочаровано.

6. Изблиците на гняв ви сближават
В момента няма да повярвате, че детските истерии ви сближават, но с времето само наблюдавайте. Вашето гневно дете, сякаш не оценява, че сте до него, но го усеща и с кожата си.
Оставете го да премине през бурята на чувствата си, без да се опитвате да я спрете или да я ограничите.
Не говорете много, но кажете няколко мили и успокояващи думи. Прегърнете го.
Детето ще преодолее състоянието си и по-късно ще се почувства по-близко с вас.

7. Истериите помагат на детето в дългосрочен план
Понякога емоциите на децата, свързани с най-обичайни дейности като обличане и миене на зъби, например, търсят други пътища на изява като като агресия и отказ от сътрудничество. Това е процес, при който детето се бори със собствените си емоции. А изблиците на гняв му помагат да се освободи от чувства, от които не може да се разтовари по естествен път.

8. Ако избликът се случи в къщи, вероятността да стане на публично място е по-малка
Когато детето има нужда да излее чувствата си, обикновено го прави в къщи, защото чувства, че там ще бъде чуто.
„Колкото повече настояваме детето да се държи прилично в къщи и на обществени места, толкова натискът в душата му се сгъстява. Ако намираме място и време да го изслушваме, когато сме у дома, и то да споделя чувствата си, толкова по-малък е рискът избликът на гняв да се случи по време на училищна екскурзия, например“ , обяснява семейният психолог Майкъл Плейт.

9. Детето ви прави нещо, което много хора са забравили как се прави
Колкото по-голямо става детето, толкова по-рядко ще плаче. Това е част от съзряването и възможността да управлява емоциите си. От части е, защото то учи как да се вписва в обществото, което не винаги приема радушно емоционалните изблици.
Когато възрастният човек е ядосан на детето, крещи – това е неговото оръжие. Трудно е, особено за мъжете, да оставят чувството на гняв да „излети“ или да се изпари. Затова оставете детето да изживее пристъпите на гняв, докато емоциите му още са пластични.

10. Детските истерии са здравословни и за вас
Вие сте до детето, когато има пристъп на лошо настроение и това е градивно и за вас. Повечето от вас сигурно не помнят подобно съпричастие от страна на собствените си родители.
Кризите на гняв на хлапето ще извикат спомени от детските ви години, дори без да го съзнавате.
Това е оздравителна програма за собствените ни емоционални промени, които ни правят по-отзивчиви и състрадателни. Тези моменти, които прекарваме заедно с детето си, са упражнение и за грижа за себе си, за разговор с приятели, за смях, а защо не и , за да поплачем.
Да останеш спокоен, се иска дълга практика и упражнения по самоконтрол. Когато се справим с това, пренастройваме ума си и ставаме по-спокойни и като родители.

Kate Orson, превод Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Разговор

19 октомври 2019 г.