10 важни житейски урока, които децата не учат в училище

Какво е важно да обсъждат с мама, татко, баба или дядо (част I)

06 ноември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Училището дава определена база от знания, но грижата за формиране на ключови навици у детето пада върху най-близкото му обкръжение – семейството.
Какво е важно да го научат мама, татко или баба и дядо.

Да задава въпроси

Периодът за това обучение зависи от развитието на детето.
Важно е да поощрявате естественото му любопитство, като го убеждавате колко е полезно да пита, защото това е възможност да научи нещо ново, което може да го заинтересува.
Добре е вие да отбелязвате умните и добри въпрос, които то задава. „Браво! Хитър въпрос и е точно в целта!

С течение на времето „защо“ и „как“ ще намалеят и ще се заменят с наистина сложни и стойностни въпроси.
Никога на отлагайте отговора. Насърчавайте го и му подсказвайте как сам може да намери отговор на това, което го вълнува. 

Да решава задачи

Не става дума за задачи по математика и физика, а за важни житейски задачи. Дребните проблеми не би следвало да паникьосват хлапето или да го карат да се чувства безпомощно. 
Ако успеете да му покажете и да го научите как да разделя големия проблем на по-малки и да се справя с тях един по един, вие сте постигнали голям успех.
По-късно то само ще умее да решава и по-сложни задачи, без да се стряска.
Не е нужно да правите нищо особено. Оставете го само да преодолява всекидневни препятствия. Ако от ранна възраст то непрекъснато разчита на вас и при всяка трудност тича за помощ, няма как да научи този урок.

Да завършва докрай започнатото

Обяснете на хлапето, че всяко започнато начинание трябва да се довърши до край. Дайте му възможност да наблюдава как работите вие. И скоро ще забележите колко старателно то довършва картината си, колажа или всяко нещо, с което се е захванало. А по-късно и с училищните задължения ще е така.

Да открие какво наистина го интересува

Ако попитате ученици от прогимназията какви искат да станат в бъдеще, най-вероятно ще посочат професията на своите родители. Много рядко те са на ясно със собствените си предпочитания и потребности, особено това с какво биха искали да се занимават в бъдеще.
Ако става въпрос за избор а училище, повечето искат да кандидатстват там, където учат приятелите и съучениците им. За да бъдат заедно, не заради самото училище.

Да се избира по подобен принцип, не носи никаква полза, а да се влагат усилия за такава диплома, е загуба на време и средства.
Докато, ако детето знае точно какво иска и какво го влече, може дори от непрестижна професия да си докара приличен доход. Освен това ще се чувства доволно и щастливо от професионалната си реализация и ще е в хармония със себе си, стига изборът им да е бил правилен.

Да съчувства и страда

Липсата на състрадание означава егоизъм , а често и жестокост. Ако човек не може да съчувства, не може и да изгради хармонични отношения с околните. Това създава проблеми не само в семейството, но и в живота.
Детето, което умее са съчувства, естествено разбира, че да даваш е нещо хубаво, дори е по-хубаво отколкото да получаваш. А да се помага на някой, без да очакваш отплата, е полезно и за двете страни. Когато правиш другите щастливи, самият ти ставаш по-добър. Един ценен урок, който хлапето учи, копирайки вашия пример.

Очаквайте продължение.

Маргарита Прокопец, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа