10 житейски урока, които искам дъщеря ми да научи

С отношението и примера, който ѝ даваме като родители

17 януари 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Говорете повече с децата си, съветват психолози. В общуването се установява контакт и се предава опит. Част от него наистина идва с разговорите, от съветите, но по-големите уроци „попиваме“ от примера, който с поведението и с отношението си дават родителите. 
Какво можете да научите дъщеря си, за да ѝ помогнете да расте щастлива.
Ето съветите, събрани от Parents.ru.

Семейството е твоята сила и подкрепа

Отношенията между мама и татко, както и тези с баби, дядовци и с другите роднини, са важни за детето. Защото в семейството то може да получи искрена любов, подкрепа, помощ. Това обаче няма как да обясните с думи. Трябва личен пример. Децата ви наблюдават и следват вашия пример. Тогава предават тези традиции на своите синове и дъщери.

Преследвай мечтата си

Ако желанието изглежда непостижимо, невъзможно – не бързай да се отказваш от него. Голямата река започва от малък поток.
Първо, опитай да действаш, направи някои стъпки, а ние, като родители, ще помогнем. Независимо дали искаш да отидеш в колеж, да се научиш да шиеш или да научиш японски, пристъпи към работа.

Обичай себе си

Самочувствието на едно момиче често се влияе от околните. Ако то не попадне в определен моден тип, това се отразява на самочувствието. Но всички сме различни и всеки има свои плюсове и минуси.
Приеми себе си така, както природата те е създала и не се фиксирай върху недостатъците - всеки ги има.
Няма нужда да променяш лицето си, да го коригираш, за да приличаш на някой друг. Не променяй е формата на носа или устните си, нито веждите, защото това е толкова модерно сега. Поддържай своята индивидуалност.

Грешките са опит

Не може без гафове и грешки. Ще ги има в живота ти, но се отнасяй към тях философски, този опит се дава, за да бъдеш по-умна следващия път, да го направиш по различен начин, да научиш нещо. Няма нужда да разглеждаш грешките като провал.
Грешките не са краят на света. Основното нещо е да направиш правилните изводи и да продължиш напред.

Снимка: Guliver / Getty

Запомни правилото на бумеранга

Постъпвай с другите така, както искаш да се отнасят с теб. Това правило винаги работи. Във всяка ситуация остани честна, порядъчна, искрена.
Знаеш как да бъдеш приятелка, да помагаш на хората, да правиш добро – това са твоите силни оръжия, които ще те правят по-щастлива и по-силна. Но в същото време не забравяй, че по пътя ти може да има хора, които не спазват кодекса на честта. Опитай се да ги разпознаеш веднага, за да стоиш далеч от тях.

Сравнявай се само със себе си

Трудно е, когато социалните медии са пълни с модели минали през фотошоп и украсени истории за успех. Винаги ще има такива, които ще бъдат по-красиви, по-щастливи, по-умни и такива, които са по-зле от теб. Следователно трябва да се сравняваш само със самата себе си. Стани най-добрата версия на себе си.

Разчитай само на себе си

Не чакай принца на бял кон. Не е нужно да разчиташ на съпруг, който ще те осигури и ще реши всички проблеми. Научи се първо да разчиташ на себе си. Осигури си добро образование, овладей професия, изгради кариера ... Инвестирай пари в знанията си, усъвършенствай се в професията, грижи се за личностното си израстване. Трябва да може да изхранваш поне себе си и децата си. Така ще бъдещ помощник на съпруга си, негов партньор в живота, няма да имаш усещане за собствена уязвимост.

Не забравяй спорта

Физическата активност не е само за здраве и добро настроение. Самодисциплината ще ти помогне да поддържаш тялото си красиво и във форма. Ако този навик не се формира в детството, в зряла възраст ще бъде по-трудно да се овладее.

Умей да казваш „не“

Много хора се възползват от добротата ти – роднини, приятели. Има такива, които „работят“ в ущърб на твоите интереси, време, понякога и здраве. Във всичко трябва да има баланс - ако имаш нужда от помощ, искай, ако видиш, че времето не ти стига, не се страхувай да откажеш.

Намери си занимание по твой вкус...

... и не е нужно да работиш всеки ден от тъмно до тъмно.
Избери професия, която ти харесва. Работата заема голяма част от живота, така че трябва да бъде удоволствие. Ако си естествено срамежлива и затворена, не е нужно да учиш за PR специалист или журналистика само защото приятелката ти е  постъпила там. Трябва трезво да оцениш способностите си и да избереш разумно бъдещата си професия.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа