17 навика на много щастливите майки

Издаваме ги веднага

21 Май 2023 г.

Действително съществуват майки, които успяват да са щастливи през повечето време от родителството си. Как успяват ли? Ето 17 от техните тайни:

1. Молете за помощ
Щастливите майки не се страхуват да помолят за помощ семейството или приятелите. Докато мрачните майки-мъченици пропускат извънградските уикенди и филмовите вечери със съпруга си, защото не могат да се доверят на детегледачка или желаещ роднина, много от щастливите майки просто казват: "Моля те."

2. Излезте от вкъщи - сега
Излизахте ли днес? Чистият въздух, слънчевата светлина и природата са смятани за критично важни за настроението на жените, а майките си доставят това щастие, докато бутат детската количка. Огледайте се на площадката. Коя майка изглежда щастлива? Говорете с нея веднага. Това също се брои за глътка въздух.

3. Планирайте ваканциите
Оставете за малко настрана алармата на часовниците, домашните, сроковете… Помислете за залези, пясъчни замъци и игри на карти. Внезапно ще си спомните защо прекарвате толкова много време с прането на хората около вас.

4. Поставете себе си преди тях
Може да му викате „скъпи“, а той да ви нарича „муци“, но има ли между вас достатъчно топлина? Щастливите майки обичат да са заети и с други неща извън семейните. Това ще озари лицето ви. Което неминуемо води до много щастлив съпруг наоколо.

5. Яж, спи и бъди омъжена
Никой не дава на младите майки медал за заслугата „не е спала достатъчно“ и колкото по-скоро успеете да си доставите необходимите осем часа, толкова по-изпълнени с щастие ще бъдете.
След тази заслужена почивка хапнете купа с овесени ядки и банан, вместо три чаши кафе и някоя вафла и вижте какво ще се получи.

6. Тренирайте
Мислих си, че основният навик на много щастливите майки е да хапват Прозак, но когато поразпитах, не срещнах нито една, която да споменава лекарства. Нито дори коктейли. Това, за което говореха те, бяха тренировки. И разбира се, са прави: правиш нещо хубаво за себе си, в компанията на други възрастни. И това е част от забавата.

7. Едно не е самотно число
Да откраднеш от времето с децата е критично важно, независимо дали става дума за покер с момичетата или вана със списание.

8. Бъдете любезни със съседите
Може би смятате, че майките са приключили с раздаването на внимание. Но повечето щастливи майки правят неща за другите и това е съвсем обичайно за тях, без значение дали става дума за печенето на лазаня за семейството с новото бебе или предлагането на превоз на по-възрастен приятел. И помнете – любезността ви е още един депозит в карма банката.

9. Обичайте това, което имате
Най-щастливите майки не се сравняват и не се оплакват. Нито те, нито децата им, нито колите им, нито къщите им трябва да бъдат най-умните, сладките, новите или подредените. Да бъдете доволни, е повече от богатство, така че обичайте това, което имате.

10. Общувайте си с майки-приятелки
Много от щастливите майки си имат близки приятелки други майки. Да знаете, че и други са на вашия хал е от ключово значение. От най-малката дреболия до сериозните кризи, не знам как щях да се справя, ако приятелката ми Тереза не беше с мен.

11. Правете неща просто за кеф
Много щастливите майки понякога си купуват цветя, в случай, че никой друг не е помислил за това. Те се срещат със съпрузите си за обяд, правят си маска или правят преглед на автомобила просто защото така.

12. Нарушавайте правилата
Едно от най-хубавите неща на това да си човекът, който определя правилата, е да си играеш с тях. Позволявам на всяко от децата ми да прави неща, които са леко откачени. Това включва понякога да разреша на 4-годишната ми дъщеря да си вземе баня с балончета заедно с дакела, а на сина ми тийнейджър - да спрем за супер скъпо суши по пътя за лекаря. Най-щастливите майки знаят кога да превърнат правилата в магия.

13. Всяко по отделно
Планирайте да прекарвате време с всяко от децата ви и само с него. Слушайте го, без да прекъсвате, без да съдите, без да сравнявате с другите. Какво щастие!

14. Гледайте напред
Когато щастливото ви настроение заплашва да излети, припомнете си, че: „И това ще мине.“ Мантрата работи двупосочно – без значение дали преминавате през ужасни изпитания, е хубаво да си напомняте, че те няма да продължат вечно, както и сладките лепкави целувки – скоро и тях няма да ги има.

15. Прощавайте и забравяйте
Всички искаме да живеем според собствените си идеали за родителство и да правим нещата навреме, но ето ни – губим контрол, непоследователни сме и даваме на децата сладко всеки ден. За съжаление, времето, което прекарваме да се обвиняваме и наказваме, е същото, в което бихме могли да направим нещо хубаво за децата си. Много щастливите майки знаят, че дори най-добрите преживяват адски дни. И ги оставят да отминат, като продължават с тренировките и планирането на ваканциите.

16. Смейте се с глас
Децата обичат да виждат майките си да се смеят, а изследванията показват, че дори и да не ви е до това, е нужно да притворите очи и да извиете ъгълчетата на устните си – достатъчно е за мозъка да произведе много щастливия серотонин. В края на краищата, последното упражнение може да ви накара да изглеждате малко по-абсурдно, което ще накара децата да се смеят. А да умирате от смях заедно с тях е една от най-големите тайни на много щастливите майки за всички времена.

17. Гушкайте се
Щастливите майки гушкат и целуват децата си при всяка възможност, което е доста умно, защото тези моменти намаляват с течение на времето и почти изчезват към края на основното училище.

Marion Winik/Parents Magazine

Още от Да поговорим

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Основни правила на нощното кърмене

Бебе пълзи. Снимка: Shutterstock

Пълзенето намалява риска от астма при бебетата

Снимка: Getty

Пълна бъркотия: как многото вещи ни влияят

Майка кърми бебето. Снимка: Shutterstock

Как да се справим с умората по време на кърмене

Вижте още

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Основни правила на нощното кърмене

Те ще ви спестят евентуалното продължително безсъние

Бременна жена. Снимка: Shutterstock

Здраве

Има ли подходяща възраст за забременяване

Вижте кога жената е най-подготвена за този специален момент

По възраст

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Основни правила на нощното кърмене

Те ще ви спестят евентуалното продължително безсъние

Бременна жена. Снимка: Shutterstock

Здраве

Има ли подходяща възраст за забременяване

Вижте кога жената е най-подготвена за този специален момент