21 полезни психологически факта от нашето ежедневие

При слушането на любимата ни музика в мозъка се задейства същият механизъм като при употребата на наркотици

13 януари 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Човешкото съзнание продължава да крие множество тайни от нас. Учените обаче успяха да разкрият някои от тях, пише BrightSide.

В следващите редове ще ви представим някои от най-интересните. Обзалагаме се, че не сте чували за повечето от тях!

Когато говорим с хора, които харесваме, ние променяме гласа си.

Ако разкажете за плановете си на хората около вас, е доста вероятно въобще да не ги реализирате. Причината? Ще се демотивирате.

Като цяло сме по-склонни да гласуваме доверие на хора с кафяви очи, отколкото на такива със сини. Може би това се дължи на факта, че първите имат по-силно израни черти на лицето, които също предизвикват доверие.

Снимка: Shutterstock

Пеенето редуцира безпокойството и ни помага в моменти на депресия.

Хората с високи нива на тестостерон се радват, когато успеят да ядосат онези, с които общуват.

Между нервната система и чревния тракт съществува връзка. Ето защо емоциите ни мигновено се отразяват и на стомаха ни. Стресът оказва най-голямо влияние.

Снимка: Shutterstock

Липсата на приятели е също толкова вредна за здравето, колкото и пушенето.

Учени откриват връзка между самотата и нивата на протеин, отговарящ за съсирването на кръвта. При стрес и самота нивата на този протеин стават опасно високи и това може да предизвика сърдечен удар.

Някои хора са генетично предразположени към песимистично настроение и по-често и по-добре си спомнят лошите моменти от живота спрямо останалите хора.

Интересното е, че можете да се научите да бъдете оптимисти. За това не са ви нужни специални гени.

Хората умеят да избират само от ограничен брой варианти, въпреки че постоянно разправяме как искаме разнообразие. Например, ако пред себе си имате богато меню, дебел каталог или огромен асортимент от продукти, това само ще ви обърка и в главата ви ще стане пълна каша, а изобщо няма да се почувствате по-щастливи, защото имате голям избор.

Продължението четете в Обекти.бг

 

Коментари
Последни видеа