3 стъпки към качествено разглезване на детето

Защо това остава белег за цял живот

10 август 2020 г.

Снимка: Guliver /iStock

Родителите не искат да разглезят детето си, но често това се случва. 
Подаръци, угаждане на всеки каприз, с което възрастните компенсират своето отсъствие, са в основата.
Ето в кои случай допринасяме за разглезването и до какво води това.

Твърде много от всичко. Не е важно дали става дума за играчки, развлечения, електронни джаджи. Може да ги няма или да са малко. Децата трябва да остават насаме, понякога дори да скучаят, за да се научат сами да се забавляват.

Хиперопека. Тези родители, които се месят и закрилят детето от всички и от всичко, пречат на самостоятелното му израстване. Ако пишете домашните на детето и пробвате да му спестите всички негативни емоции, вие се намесвате не по най-добрия начин в живота му.

Неясни граници. Когато липсва дисциплина, а границите на позволеното са твърде неясни или широки, детето трудно ще успее да се организира само. А, ако родителите опитат да наложат правила, ще срещнат отпор и истерии.

Защо възрастните глезят, когато напълно съзнават, че бъркат.

1. От чувство за вина
Най-често опитват да компенсират това, че нямат време, заети са до късно в работата си, претрупани са с домашни задължения.
Случва се след развод – единият родител опитва да спечели благоразположението на детето.

2. Водени от желание детето да е „максимално“ щастливо
Това често води до безнаказаност и, когато трябва да кажат „не“, родителите се страхуват да не го разстроят. Така пропускат навреме да се намесят.

3. Когато не могат да се справят с поведението на детето
Те не знаят как да реагират на сцените, които то прави, на истериите, които разиграва и използват методи, които им позволяват бързо да решат проблема (например подкуп). Е, не е най-умното – нали?

4. Страх да не повтори техния негативен опит от детството
Ако родителите са израснали в оскъдици и многодетно семейство, ако са били принудени да се лишават от желани неща, не искат и детето им да е в тази ситуация. Затова задоволяват всеки негов каприз и желание.

Добре е да си дадете сметка че:
- Детето трябва да знае, че може да преживее и без много вещи. Когато то непрекъснато получава всичко, което поиска, просто желанията му стават все по-вече и по-високи. Ваша задача е да го научите да прави разлика между желания и потребности.

- То започва да мисли, че щастието зависи от материални неща. Децата бързо започват да си мислят, че колкото повече вещи имат, толкова по-радостен ще е животът им. И престават да ценят нематериалните неща.

- Слага равенство между благосъстояние и самооценка. У тях се формира представа, че това което притежават и тяхно лично качество, което ги прави по-добри от останалите.

- Престава да цени нещата. Когато детето има прекалено много играчки, вещи, електроника, не им обръща особено внимание. Не ги пази и не се грижи за тях. За него е по-важно да ги придобива, не да ги използва.

- Смята, че може да не спазва никакви правила. Ако родителите не налагат правила и ограничения, то смята, че те не са нужни.

Проучвания сочат, че разглезените деца цял живот се сблъскват с проблеми. И добри като възрастни, те се жалват и остават неудовлетворени от живота си. Освен това се чувстват нещастни и им е трудно да се справят с реалния живот.

Коментари
Последни видеа