5 признака, че мъжът ще стане добър баща

Проверете вашия избраник

24 септември 2022 г.

Снимка: Getty

Много мъже мечтаят за наследник, но невинаги и най-силните и любящи мъже успяват да станат добри  бащи.
Ето 5 признака, които може да анализирате, преди да вземете важните решения.

1. Има доверие и топли отношения със собствения си баща
Бащинските инстинкти, като правило, се събуждат по-късно от майчините. Но техните зачатъци се появяват много преди раждането на първородния.
Първият признак, че мъжът ще бъде добър баща е самият той да има доверчиви, топли отношения с баща си - без диктат, съперничество и крайности. Затова деликатно го попитайте как са прекарали времето си заедно?
От разказа ще стане ясно дали бащата е доминирал, дали е участвал във възпитанието и какви методи е прилагал. Разкази от сорта на "баща ми се появяваше е веднъж седмично у дома, подпийнал и посягаше на майка ми“,  трябва да са предупредителни сигнали 
Или го наблюдавайте, когато сте на гости при родителите му. Не винаги тежкото детство задължително ще промени в негативна посока поведението на вашия любим, но едва ли всичко това е минало безследно.
Но вдъхновените истории за съвместен риболов или ремонти са доказателство, че вашият партньор се е научил как да се отнася с детето.

2. Общува топло със сестрите/братята си
Друго доказателство, че мъжът ще се справи с възпитанието на децата си успешно, е тясната му връзка с по-малките му братя / сестри. Ако той с умиление си припомня шеги и номера и разказва как е защитавал по-малките, е много вероятно той да се грижи за собствените си деца също така всеотдайно.
Ако той е свикнал от детството да чужди наставления, да крие емоции и да живее по чужди  правила, това ще се отрази и на отношението към нероденото дете. И често се окозва, че той ще дресира, а няма да възпитава детето си.

Снимка: Getty

3. Не обвинява другите
Ако всички са му длъжни: „синът на приятелката на майка ми“ стана успешен само защото имат „връзки“, „правителството не ми позволява да печеля“ и „шефът е глупак“, бъдете готови за подобни извинения и хленчене в брака.
Такива мъже са инфантилни и не могат да поемат отговорност. Ето защо, ако планирате съвместни деца в бъдеще, по-добре е да се съсредоточите върху по-зрели кандидати. В противен случай, заедно с раждането на деца, ще трябва да се погрижите и за този пораснал "син".

4. Знае как да печели и да планира бюджета
Не пренебрегвайте финансите. Мъжът трябва да може и да печели, и да планира инвестиции и да харчи разумно. Тук най-добрият вариант би бил златната среда: нито прахосниците, нито стиснатите бащи ще бъдат стабилни.
Чувал съм истории как преди раждането бъдещият татко „натиска“ да се купи нова количка или креватче, дори да затъне в дългове. Или, напротив, когато човек с приличен доход не е в състояние да осигури семейството си, защото е далеч от реалността – не може да планира бюджета си.
За такива моменти трябва да се говори предварително, когато раждането на бебето е все още само план. И ако то вече е пристигнало, вземете планирането в свои ръце.

5. Уважава жената, която обича
Най-важното в бащинството е любовта и уважението към жената – майката на детето. Ако тя е на лице, тогава останалите точки могат да бъдат обсъдени и да се коригират в движение.
Основното нещо е да не лишавате младия татко от инициативата да общува с бебето. Дори да не не знае как да смени памперс от първия път или да рецитира глупави стихчета вместо класическите, стига да го прави искрено. И тези топли моменти ще останат завинаги в съзнанието на детето.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа