5 ситуации, в които не си заслужава да съхраните брака

Не правете компромис дори в името на децата

21 юли 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Децата тежко понасят развода, но това не бива да е единственият аргумент да съхраните брака си.
Всяка двойка има спорове и скандали. Това е нормално. Понякога това е опит да решат разногласията и проблемите. И ако децата са малки, е добре да опитате да ги решите и да се разберете.
Има обаче случаи, в които раздялата на родителите е от полза и за децата.

Ето някои от тях.

Заплаха за живота или здравето

Сложният характер, избухливостта, острите реакции на съпруга са приемливи до момента, в който не носят вреда. Ако мъжът е способен на опасни постъпки, жената не бива да се спасява брака, а себе си и децата.
Човек, който е способен да отведе някъде децата, или шофира в нетрезво състояние, или може да остави малките сами в къщи, това е партньор, с който не си заслужава да продължите съвместното отглеждане на детето.

Физическо насилие

Без значение е дали той бие детето или, когато го няма, изкарва гнева си върху вас, бягайте. Да се даде съвет е много по-лесно, отколкото да се направи в живота.
Статистиката обаче сочи, че живот под един покрив с баща, който е способен на насилие, остава следи върху детската психика. Няма значение дали насилието е физическо, вербално или емоционално.
.
Равнодушие

Пробвали сте всичко – семеен психолог, на почивка – само двамата, общо хоби ... но нищо не се е променило. И освен детето нищо вече не ви свързва.
Нито шегите, нито преживяванията, нито интересите. Възможно е вие въобще да не сте били подходящи един за друг, на разликите с течението на времето да са се задълбочили.
Фактът се остава факт – не сте щастливи заедно, а безкрайните скандали ще продължат. По-лесно е  да обясните на детето, че мама и татко няма да живеят заедно, вместо то да става свидетел на вашите разправии.

Зависимост

С него – лошо, без него – лошо. Той се изнася, връща се, редуват се трагедии и драми ... Някои наричат това истинска любов. Като в романите или на екрана. Дори употребяват и романтичното определение  „взаимна зависимост“.
Трудно се излиза от такава зависимост. Особено за децата.
Вероятно заради тях, отлагате раздялата с няколко години с аргумента  поне то да израсне и да тръгне на училище. Или да го завърши. В краен случай – и университета ...
Едва ли има смисъл.

Някой твърдо е решил да си тръгне

Това не е криза на средната възраст, а дълго и добре обмислено решение. Причините могат да са много. Нова връзка, изчерпани възможности ...
Ако родителите манипулирате детето с думите: „Ти, нали няма да ме предадеш“, това не носи за никого полза. А децата, заради които смятате, че сте „се жертвали“ , ще се изпълнят с чувство за вина.
В общи линии плюсове няма, единствено кратко морално удовлетворение.

Източник: detstrana.ru

 

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.