5 типа родители, които провалят живота на дъщеря си

Как таткото трасира бъдещия ѝ нещастен живот (част 1)

10 септември 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Отношението на бащата и на майката към малкото момиче бележи живота му за цял живот.
В два последователни материала психоложката Татяна Власевска описва 5 типа родители, които създават предпоставка животът на бъдещата жена да не е щастлив.
Започваме с влиянието на бащата.

Липса на татко. Момичетата, които по една ли друга причина са лишени от общуване с таткото, често търсят бащина грижа в семейството си и обикновено избират по-възрастен партньор.
Според статистиката, те по-рано от връстничките си започват полов живот и винаги търсят одобрение за постъпките си от партньора. А това не „работи“ е в тяхна полза.

Авторитарният. Ако татко е властен човек и проявява авторитарност, то момичето израства без самочувствие и е склонно винаги да отстъпва. Тя трудно отстоява мнението и желанията си. От друга страна тя трудно изразява чувствата и емоциите си към партньора, държи се по-хладно и равнодушно, въпреки че въобще не е такива.

Слабият. Ако таткото проявява пасивност и постоянно отстъпва пред мнението на майката, момичето попива този модел и пробва да се налага над партньора си, притиска го, докато не получи това, което иска.

Агресивният. Жестокостта и агресията на бащата може да стане причина момичето да израсне недоверчиво. В бъдеще то няма да се доверява на мъжете, с които ще се опитва да изгради отношения.

Бащата, който мечтае за син. Той подсъзнателно се стреми да възпита дъщеря си като момче, затова тя често става „мъжкарана“ - не проявява женственост, а това може да ѝ попречи да изгради щастлив личен живот. 
Обикновено мъжкараните са с труден характер, опитват да доминират над партньора, демонстрират, че не той, а тя е лидер. Това не допада на повечето мъже.

Следва продължение: За влиянието на майката.
Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа