5 типични качества на съвременния тийнейджър

Като родители ние не бяхме такива

20 юли 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Според теорията за поколенията съвременните юноши принадлежат към поколението Z - зумери. Това е първото цифрово поколение - деца, в чийто живот мобилните телефони (по-късно смартфоните), се появиха едновременно с дрънкалки, а в някои случаи и вместо тях.
Затова те се развиват заедно с технологиите, буквално държат пръста си на пулса на технологичния прогрес.
Децата от поколение Z са регистрирани във всички популярни мрежи - TikTok, Instagram.
Всяко от тях знае за всичко, разбира всичко, спори с родителите си, учи, крои планове за живот, създава приятелства офлайн и онлайн.
Те изглеждат като обикновени тийнейджъри, но в същото време са различни - не като родителите си – така нареченото поколение Y или „милениали“.
Пет типични качества на съвременния тийнейджър описва семейният психолог и консултант Олга Романив.

1. Те са егоцентрични

Едно време децата мечтаеха да пораснат бързо и да станат възрастни. Съвременните тийнейджъри нямат нужда от това. Те са възрастни - във всеки случай те се смятат за такива, въпреки инфантилността, присъща на всички бръмчалки.
Днес е добре и дори е удобно да си дете - родителите ти неуморно се грижат за теб, блокбъстъри се заснемат за теб, брандове подготвят линии за супермодни дрехи за теб. Вашите интереси са над всичко на този свят, като започнете с любимите хора и завършите с всички останали.
Можете само да мечтаете да ви предложат да станете лице на някой водещ брад, инфлуенсър или блогър.
Защото съвременните деца разбират значението на парите и искат да бъдат успешни, но в същото време инвестират по-малко.

2. Не са конфликтни 

Съвременните юноши не са бунтари, като тези от времето на „перестройката“. Те няма да се противопоставят открито. Те нямат нужда от това.
Те добре осъзнават, че преговаряйки с родителите, могат да получат много повече възможности.
Тук вероятно заслуга имат майките и татковците, които са запознати с психологията и прилагат придобитите знания в живота. 

3. Стремят се към унисекс

Съвременните тийнейджъри имат много хобита: те обичат еднорози, Хари Потър ...
Дори тези в гимназията имат свой собствен стил на обличане - унисекс.
Момчетата се интересуват повече от мода, прически – дори се боядисват в различни цветове.
Модното облекло на тийнейджъра вече не изненадва никого. Момичетата предпочитат огромни, развлачени тениски и качулки, карирани ризи, свободни дънки.
Момчетата - прилепнали по бедрата панталони. Понякога изглежда, че малко са сменили местата си.
Всъщност те просто търсят и експериментират със себе си. Това ще мине – въпрос на възраст е.

4. Не се интересуват от обществения живот

Интернет предоставя много възможности и един от тях е, че може да следят поне новините. Тийнейджърите обаче не гледат телевизия, те получават информация в интернет – четат различни източници, сравняват, анализират и така правят заключения.
Те спорят с учителите и за разлика от родителите си, държат твърдо на своите възгледи. Така че е трудно да ги убедите да правят това, което не искат или не виждат смисъл. И те са прави - бъдещето е тяхно.

Снимка: Guliver / Getty

5. Те са инфантилни

Това може би е най-големият им недостатък.
Те просто са израснали в относително благополучно време – голяма част от родителите имат средства да ги обличат, да им купуват скъпи играчки, да ги записват на курсове, кръжоци, школи, да ги водят на почивка в чужбина и т.н.
И въпреки кризата и други неблагоприятни фактори, родителите все още се опитват да поддържат този стандарт за своите деца, защото те са техни наследници и заслужават само най-доброто.

Мона Веселинова

Коментари
Последни видеа