6 глупави мита за неработещите майки

Да си майка не е лесно, независимо дали работиш или си стоиш вкъщи с децата

08 август 2022 г.

Снимка: Getty

Тежка стигма тегне върху неработещите майки. Често им се подиграват и ги упрекват, че са погълнати от ежедневието и че изглеждат зле. Или пък точно обратното, че ходят на йога и се грижат единствено за красота си...
Тези наложени стереотипи нямат нищо общо с реалността.
Всички майки, независимо дали трябва да работят, за да печелят, или не, се изморяват и заслужават цялото уважение.
Но ето какво най-често чуват за себе си неработещите (но всъщност работещи за двама) майки.

Те са се спасили от стрес в живота.
Ако неработещите майки не трябва да ходят в офиса или да седят на онлайн срещи у дома, това не означава, че мързелуват през цялото време.
Те будят децата сутрин, водят ги навреме на училище или детска градина, след това ги вземат, водят ги на кръжоци, спорт, лекар, разходки, пазаруват, готвят, помагат им с домашните и т.н. и така нататък.
Всичко това не носи ли стрес?
И дори от този списък понякога да отпада по нещо, е много трудно да се приеме, че ежедневието на неработещите майки е безгрижно и спокойно.

Те не правят нищо по цял ден
Събужда се бавно, пие спокойно кафе, лениво преглежда социалните мрежи, а след това сяда да гледа сутрешните телевизионни блокове, докато чака децата да се върнат от училище - така някои си представят живота на неработещата майка. Реалността е далеч от това. Особено като имате предвид всичко, казано в предишния абзац. .

Снимка: Getty

Имат много свободно време
Докато децата са на училище, неработещите майки посещават фризьор, спа, масаж, правят си маникюра, пият кафе с други неработещи майки, пазаруват .... Изобщо се грижат за себе си и живеят райски живот - такава лъскава картина рисува въображението на онези, които си мислят, че да си неработеща мама означава приятно да не правиш нищо.

Но суровата реалност обикновено е далеч от този блясък. Докато децата са на училище, та трябва да има време да отиде на пазар, да сготви, да пусне пералнята, да свърши цялата домакинска работа ... а за нея самата, най-често не остава и минута отдих.

Спортуват по цял ден
Някои майки наистина намират сили да станат преди децата и да потичат около картала или да отидат на йога. Но те трябва да се събудят много рано, защото в други часове на деня просто няма да е възможно да направят това. И до вечерта, когато трябва да проверят домашните и да сложат вечерята, те заспиват в движение.

Къщата им винаги блести от чистота
Разбира се, това е мечтата на всички майки. Но обикновено трябва да избират между чистота до блясък и децата. И най-често децата печелят. Оказва си, че чистенето става веднъж седмично, през уикендите, когато таткото е вкъщи и може да се грижи за децата или той да чисти къщата сам.

Защо обаче са уморени
Всъщност неработещите майки са най-уморените майки на света. Защото, когато са вкъщи през цялото време, върху тях непрекъснато се стоварват нови и нови задачи, които, както изглежда, никога няма да бъдат свършени. И това не включва децата, закуските, обедите, вечерите, домашните и т.н. Неработещите майки живеят в култовия холивудски филм „Деня на мармота“ през цялото време. Да припомним сюжета.
Телевизионерът Фил попада в нещо като капан на времето - всяка сутрин се събужда с песента по радиото на Съни и Шер “Имам теб, бейби”, а датата е все 2 февруари.
После случките са буквално същите като вчера. На другата сутрин – пак е 2 февруари, пак “Имам теб, бейби” и пак същото и така до безкрай.

Повярвайте - това е невероятно изтощително.

По материали на moms.com, Мона Василева

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа