6 начина да накарате детето да повярва в себе си

Родителите могат да подкрепят самочувствието му. Ето как

25 януари 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

За да растат уверени, децата трябва да повярват в себе си да изградят самочувствие. То е в основата на добрите взаимоотношения и успешната кариера. Затова е важно родителите да създадат среда, която позволява на хлапетата им да развият своята самоувереност и вяра в собствените сили и възможности.

Ето 6 начина да им помогнете.

6. Погледнете първо себе си

И така, откъде тръгва доверието? То започва с вас, родителите.
Покажете на детето си, че му вярвате. Според психолога Карл Роджърс, ако в дома на хлапето цари обич и доверие, това е "идеално място за разгръщане на самочувствието му".
Като демонстрирате своята безусловна любов, вие ще укрепите самооценката му.
 

5. Разрешете му провал

Покажете, че му вярвате. Като усети вашето доверие, детето ще добие сила да се справи с  нови отговорности и ще иска да изследва собствените си умения. Научете го да опитва отново, ако се провали.  Не позволявайте на неуспехите да го котролират. Това е една от най-големите пречки да добие увереност. Ако го научите, че понякога може да се провали, но след това да успее, то ще преодолее и страха, който често е препятствие пред бъдещи експерименти.

4. Ценете успехите му

Снимка: Guliver / iStock

Когато детето ви успее в някое начинание, е важно да го похвалите. Това му помага да усети собствените си сили, независимо дали са в писането, футбола или в свиренето на китара. Помислете за собствените си силни страни – нали, всеки път, когато получите комплимент, се чувствате окрилен?
Това работи и за вашето дете. Когато му кажете, че е изпяло прекрасно песента, то ще повярва в способността си да пее.

3. Дайте му пространство

Делегирайте му лична свобода и независимост. Така ще може да изследва собствените си интереси (а не да следва вашите). Според Child Mind Institute детето само трябва да определи какво иска да прави, за да може да надгражда умения, за които има талант.
Ако му позволите, ще развива таланта си, а това ще даде огромен тласък на самочувствието му.

2. Научете го да се вглежда в себе си

Друг начин детето да се научи да се доверява на себе си, е като се вглежда в себе си. Можете да му помогнете като от най-ранна възраст му задавате въпросите: „Как се чувстваш?“ и "Какво мислиш?"
Когато порасне, то само ще почне да си задава тези въпроси. Така постепенно ще се научи да цени собствените си идеи и мисли.

1. Накарайте го да си поставя цели

Научете детето си да си поставя цели. Посочете някоя дългосрочна цел. След това му обяснете стъпките към нея – малките цели, с които трябва да се справи и, които водят към голямата цел.И км успеха.

По материали на Psychology Today, адаптация Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа