7 безценни сутрешни навика - могат да променят живота ви

Какво правят успешните хора в началото на деня, колкото и да са заети

16 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

„Бог дава на този, който става рано“– мъдростта на тази пословица се потвърждава от изследване на Университета в Лайпциг, според което „чучулигите“ са по-инициативни от „совите“.

Но за да бъдем успешни личности, не е достатъчно само да ставаме рано, а да  умеем да създаваме позитивно настроение и да планираме правилно приоритетите, така че най-важните да вършим най-напред.

Защото какъв е смисълът да сме ранобудни, като прекарваме началото на деня в леглото и пред телевизора? Важно е да си изградим полезни навици, да приучим и децата на тях. Това може би не е много лесно, но пък е много ценно:

Съставете си план за вечерта

Това, разбира се,  не е сутрешен ритуал, но е навик, който безусловно увеличава сутрешната продуктивност. Когато имате план за следващия ден, ще обмислите отрано как да спечелите време за задачите, които се надявате да свършите през него, и да подходите най-ефективно. Подгответе продуктите за закуска, направете си кратко разписание кога кои неща да свършите.

Изглежда лесно, но когато се доберем след работа у дома, и ни се иска само да се изтегнем на дивана, се иска страхотна самодисциплина, за да помислим за утрешните ангажименти.

Ставайте много, много рано

Снимка: Shutterstock

Извинете, „сови“, но се налага да промените житейския си ритъм. Лаура Вандеркрам, експерт по тайм-мениджмънт и автор на книгата „Какво правят преди закуска най-успешните хора“, цитира анкета с 20 топмениджъри, според която 90% от тях в делниците стават преди 6.00 ч.

Например генералният директор на PepsiCo Индра Нуйи се буди в 4.00 ч. сутрин и се появява в офиса не по-късно от 7.00. Един от най-успешните мениджъри на света - директорът на компанията Disney Боб Айгър става в 4:30, за да успее да почете, а генералният директор на Twitter Джак Дорси — в 5:30, за да потича за здраве. Вероятно за мнозина звучи ужасно, но ако свикнете да си лягате по-рано, ще си изградите и навик за ранното ставане. Което ще се отрази страхотно на вашата продуктивност.

Правете гимнастика

Сред нас има някакъв процент свръххора, които, едва отворили очи, с бодра стъпка се отправят към тренажора (възможно е и просто да умеят да лъжат). На повечето хора рано сутрин не им е до упражнения, но е факт, че това време на денонощието е идеално за спорт.

Ако направите няколко упражнения преди всичко останало, разсънвате и тялото, и ума си. Дори най-заетите хора могат да намерят 15-20 минути за раздвижване, а най-добре – около 45 минути.

Шефът на Xerox Урсула Бернс има занимания с личен треньор два пъти седмично в 6:00. 44-ият президент на САЩ Барак Обама започва всеки свой ден с кардио тренировка, а прочутият предприемач Джак Дорси, за който вече ви споменахме, прави три повторения на седемминутен комплекс от упражнения. „Всички те са невероятно заети хора и щом намират време да спортуват, значи е наистина важно“, коментира Вандеркрам.

Започнете с най-важното

Тихите сутрешни часове, когато никой не ви пречи са чудесен момент да се съсредоточите над най-важните си проекти. Освен това, ако се заемете с тях сутринта, това е гаранция, че времето ще ви стигне и никакви непредвидени обстоятелства – деца, началници, колеги, няма да ви попречат да направите всичко необходимо.

Вандеркрам дава пример с бизнес аналитик, чийто ден бил така претрупан от внезапни съвещания и други задачи, че тя не успявала да свърши нищо важно. Тогава прекроила деня си и започнала да мисли за ранните сутрешни часове като за време, отделено на работа над най-важните и трудоемки проекти, за да може да се съсредоточи над тях.

Не пренебрегвайте личните си проекти

Когато сте имали напрегнат ден и сте уморени, гладни, а трябва да помислите и за децата, и за вечерята и за още куп неща, които не можете да пренебрегнете, най-лесно е личните неща да минат на втори план. Именно затова много успешни хора отделят част от сутрешното си време преди началото на работния ден за лични проекти. Преподавателят по история в Университета в Чикаго споделя, че от 6:00 до 9:00 сутрин работи над книгата си. До началото на учебните часове тя успява да прочете малко тематична литература и да напише няколко страници.

Когато това се превърне в навик, успехът е факт. Както пише Telegraph, Лудвиг ван Бетховен, Джон Милтън, Кърт Вонегът, Майя Анджелоу и Виктор Юго са сред прочутите личности, които са посвещавали ранните сутрешни часове на творчеството си.

Правете секс (или просто общувайте с партньора си)

Вечер сякаш не ни се прави нищо – толкова сме изтощени от всичко през деня, и точно по тази причина много от хората, които градят стабилни кариери, предпочитат сутрин да общуват с партньора си. Пък и какъв по-добър старт за деня от сутрешния секс с любимия човек? Зарежда с бодрост, прави ни по-креативни. Но тъй като не всеки ще прегърне идея за секс всяка сутрин, може да заложите на друг вид общуване, стига да е с най-близкия ви човек - това укрепва и брака, и собствената увереност.

Според Вандеркрам шефът на най-голямата компания за управление на активи – американската BlackRock и съпругата му пътуват заедно до работа в Ню Йорк всяка сутрин и в течение на това време заедно обсъждат всички семейни неща.

Наслаждавайте се на тишината

Човек не може да планира и да следва графиците си винаги - животът винаги е шарен и изобилства от предизвикателства. Но е важно да имате следното наум: колкото и сутрините ви преливат от трескава дейност, е важно да съумеете да се насладите на тишината и красотата на началото на деня. Да прекарате няколко минути поне в мълчаливо съзерцание.

В тези моменти можете да медитирате, да мислите за бъдещите си успехи, да се молите или да благодарите на Вселената за онова, което сте и което имате. Тази кратка пауза ще ви помогне да имате пълноценен свой ден.

econet.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа