7 самообвинения, които си отправят младите родители

Психолог: Спрете да го правите - и децата ще спечелят

05 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Представете си:

- Самотата на родителите, които поради прекалена заетост не намират време да се срещнат с най-добрите си приятели дори веднъж в годината;

- Разочарованието, че детето им, колкото и да се старае, не постига успехи, каквито имат съседските деца;

- Стресът, когато родителите се опитват да успокоят разплаканото дете, а то крещи, дърпа се и не желае да ходи в детската градина;

- Тъгата, която изпитват, като гледат как другите деца играят щастливи заедно, докато тяхното тича самичко в кръг около люлките;

- Умората на самотната майка, която няма време за себе си – да прочете книга, да гледа телевизия, да се занимава с хобито си - цели 2 години;

- Майката, която се тормози, че не успява да възстанови фигурата си след раждането;

- Огорчението на родител, който вече не може да си позволи работата, която е обичал, а трябва да се погрижи да печели повече, за да покрие нуждите на семейството си…

Призоваваме другите към спокойствие, но когато се случи на нас, се оказва, че трудно преодоляваме бурните чувства. Когато изпитваме гняв, фрустрация, тъга или страх, трябва да опитаме да се отнасяме с разбиране и благосклонност към самите себе си, вместо да се обвиняваме сурово.

Когато взаимоотношенията се променят 

Пред семейните отношения на младите родители има много предизвикателства, за които често пъти обвиняваме себе си. 

А тези отношения се променят драматично, когато се появят деца. Около 67% от двойките чувстват по-малко удовлетворени от връзката си в първите три години от живота на децата и често това продължава и през следващите години.

Връзките с приятели също се променят. И много хора на средна възраст рядко намират време, за да се срещат дори с най-добрите си приятели. Около 25% от майките се оплакват от самота, изолация и прекъсване на контактите с приятелите си, сочи изследване. Не приемайте всички проблеми персонално – напомняйте си, че промените са нормална част  от този сложен житейски период. 

Когато се сравнявате с другите

„Другите са по-добре...“ Хората много често се сравняват с другите родители. А мисълта, че другите ни превъзхождат, често е илюзия, защото никога не може да се види цялостната, истинска картина, когато си отстрани.

Подценяваме факта, че другите прикриват своите негативни емоции и проблеми и всъщност, когато се сравняваме с другите, сравняваме своето вътрешно самочувствие с демонстрираното от тях външно самочувствие.

Когато се чувствате осъждани за действията си 

Изследване от 2016 г. установи, че 90% от майките и 85% от бащите се чувстват осъждани за действията си от приятели, партньори, лекари, учители, дори от собствените си родители. 

Родителството е публична работа с много воайори, като в реалити шоу. Нормално е да не ви е приятно, че ви наблюдават, коментират и осъждат начина, по който правите всичко. Но опитайте да сте по-благосклонни към себе си.

Когато децата не се държат добре 

44-46 % от родителите мислят, че възпитават децата си добре, и когато те проявят лошо поведение, обвиняват себе си, сочат резултати от друго изследване. Само че е много по-добре да вярвате, че въпреки някои грешки, се справяте чудесно с възпитанието.

Когато сте изтощени 

Снимка: Guliver / iStock

Майките и бащите често са изтощени заради недостатъчния сън и почивка, а също така често и нямат време за себе си. Средностатистическата млада майка има едва 17 минути на ден за себе си, според изследване от 2014 г.

При недостиг на сън силно намалява способността за овладяване на емоциите и понякога се стига до онова, което психолози наричат прегаряне (butnout). Но вие не сте виновни, че сте преуморени. По-добре помислете как можете да облекчите себе си, като намалите ангажиментите си. Погледнете на грешките си и от комичната страна – да се посмеете на себе си е много релаксиращо.

Когато се чувствате променени

Много хора се потискат и се чувстват не на място в новата си роля на родители. Голямата промяна в идентичността и стила на живот настъпва, когато безгрижни млади хора станат майки и бащи – вече няма време за хобита, пътешествия, партита...

След като потъгувате за славното минало, направете планове за нов стил на живот, който не изключва приятните преживявания и щастливи мигове.

Когато се чувствате тъжни, гневни, потиснати

„Какво се случва с мен?” Не се обвинявайте  и не се опитвайте да потиснете тези чувства. Опитайте се да проумеете какви са причините за тези усещания.

Родителството е времето, кооето може да използвате за усъвършенстване на себе си като личности. Децата ще копират модела на вашето поведение и също ще се научат да се отнасят към себе си с повече благосклонност.

Ерин Лейба

Коментари
Последни видеа