8 имена, които звучат почти еднакво по цял свят

Практично е да наречете малкото така, че името да звучи нормално във всяка езикова среда

24 юли 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Много родители държат името на детето им да звучи нормално във всяка езикова среда, а не например в Канада да се сепват, когато чуят името Цветан или Славейко, или пък в Австрия да недоумяват какво означава Зорница или Багра. Има немалко и женски, и мъжки имена, които звучат почти идентично в различните страни: Мария, Изабела, Ема, Теодор, Евгени, а най-популярното име за момиче в цял свят е София.

Някои наименования дават повече увереност, че детето ви няма да се чувства игнорирано заради името си в Европа и страните от Северна Америка да речем. Защото, съгласете се, че името доста влияе на възприятията и това е особено важно, ако е от смесено семейство, например ако майката е българка, а бащата – чужденец.

Или често пътуват или живеят извън страната.

Максим

Името идва до нас от латински и означава „величайший“. Разпространено е в Италия като Масимо, в испаноговорящите страни – Максимо, в Гърция – Максимос. Максим се среща често и в Унгария и в много други страни и това име са носили много видни хора: византийският богослов Максим Изповедник, българският патриарх Максим, немският физик Макс Планк, писателят Максим Горки, актьор Максимилиан Шел.

Ангел/ина

Латинското мъжко име Ангелус се смята за „кръстник“ на всички Ангеловци и Ангелини по света, и е произлязло от гръцкото „ангелос“ - ангел. Във всички култури, където понятието "ангел" е познато, родителите кръщават момичета така, придавайки му конкретно звучене: Анжелин във Франция, Ейнджъл и Анджелина в англоговорящите страни, Анхелина в Испания, Анделин в Чехия, Ангела в Германия.

Анджелина Джоли, снимка: Guliver / Getty

У нас се среща и в мъжкия си вариант Ангелин.

Александър

Алекс изглежда държи палмата на първенството – то е популярно в цял свят: испанците кръщават момчетата си Алехандро, в Германия, Швеция, Дания и Холандия то е Александер, в Италия – Алесандро, в Унгария – Шандор.

На гръцки Александър се превежда като „защитник“, „мъж“, „човек“. Знаменити Александровци има много по целия свят: Александър Македонски, писателят Александър Пушкин, изобретателят Александър Бел.

Андрей

Андреевците също могат да се похвалят, че тяхното име произлиза от думата „мъжествен“ на гръцки. Англоезичните страни имат много мъже, наречени Андрю, в Испания и Латинска Америка те са Андрес или Андрело, във Франция – Андре, в Германия – Андреас, а в Полша – Анджей. Малко по-различно звучи това име във Финландия - Антеро, в Норвегия - Андеш, в Чехия - Ондржей.

Един от най-почитаните светци в християнската религия е апостол Андрей Първозвани - един от първите ученици на Христос, брат на апостол Петър. Сред известните личности с това име е руският иконописец Андрей Рубльов, режисьорите Андрей Кончаловски и Андрей Тарковски, френският предприемач Андре Ситроен, създал концерна Citroën.

Кристина

Кристина и Кристиан произхождат от латинската дума Christianus – “християнин“, като е еднакво популярно и в женския, и в мъжкия си вариант. Крис в Португалия е Криштиану и се среща по-често от Кристина, но пък познаваме много прочути дами с това име: певицата Кристина Агилера, актрисите Кристен Стюарт и Кристина Ричи…

Петър

Името Петър, което означава "камък" или "скала" на гръцки, е познато от векове и е изключително популярно не само в славянските страни, но и по цял свят. В Англия и Щатите то звучи като Питър, във Франция – Пиер, в Германия – Петер, в Италия – Пиетро, в Испания е Педро, във Финландия е Пиетери. В много страни, а и у нас се среща и в женски вариант - Петра. Сред прочутите мъже, наречени така, са българският цар Петър I и руският император Петър I, актьорът Пиер Ришар и диетологът Пиер Дюкан, испанският режисьор Педро Алмодовар.

Анна

То идва от древноеврейското Ханна и означава „милост” или „благодат“. В много европейски езици Хана е по-разпространено от Ана, а често срещано е също Аника и двойното женско име Ана-Мария. Св. Ана е майката на Дева Мария и баба на Исус Христос, сред известните дами, наречени така, са актрисите Ана Пападопулу, Ана Кендрик, модната икона Ана Уинтур.

Николай

Това красиво древногръцко име, означаващо „победител на народите“ се чува по цял свят в различни варианти като Нико, Никлас и Клаус в някои северноевропейски страни, Неколай в Румъния и Миклош в Унгария, а в Украина и като Микола, в Гърция – Николаос, в Ирландия – Колин, в Русия освен Николай и Никита, а също и на много езици Никол - за момичета. Това име е все по-често срещано и у нас, наред с Николай и Никола за момчетата.

Актьорите Колин Фарел и Никол Кидман са всъщност съименници, снимка: Guliver / Getty

От Св. Николай Чудотворец, роден през 270 г. преди новата ера до наши дни са известни много значими личности с това име: физикът и инженер Никола Тесла, писателите Николай Хайтов и Николай Гогол.

А вие какво име харесахте за вашето дете?

По материали на deti.mail.ru

Коментари
Последни видеа