8 вдъхновени от Монтесори трика как да включите детето в чистенето

Те дават резултат след 10 години, ако днес проявите малко повече търпение

09 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Мама и татко гледат сериал, а детето чисти къщата! Размечтахте ли се? Едва ли има родител, който да не иска да научи детето да си прибира играчките, да подрежда и... не само това.
Заточва от най-ранна възраст да му показва как да оправя леглото, къде да подрежда играчките, как да се храни чисто...

Хлапето пипа с несръчните си ръце, мести и разлива, непохватно събира мръсните и чисти дрехи на едно място. Подобен резултат вади майката от равновесие и тя от все сърце възкликва: „Добре, а сега иди да си поиграеш!“

Обаче тя бърка. Не трябва да се предава. С малко повече упорство и търпение и след около 10 години няма да ѝ се налага да влиза в стаята а на детето, за да събира прах, да подрежда дрехи и учебници, нито да чисти.
Правилните стъпки към успеха описва Монтесори педагогът Кристина КлемърТя дава 8 прости трика, с които да научите детето на ред и да гарантирате чистота и реда в къщата.

1. Научете детето да сортира чистото бельо

Дори 3-годишните могат да научат този урок. Да сгънат чистите дрехи и да ги подредят в чекмеджетата в гардероба.
Гащите, тениските, пижамите отиват на своето място. А да се сложат роклите и панталоните на закачалка – също не е сложно. Дайте шанс на детето да пробва.

2. Не му пречете да мете

Купете му детски комплект – метла и лопатка и му покажете как става. Как да държи метлата и да прибира трохи от пода в лопатата.
Може да му възложите да почисти пода, след като семейството се е нахранило. Да събере разпилян ориз, боб. Оставете го да се справя сам. Естествено е, че подът няма да блести от чистота, но след това вие ще довършите.

3. Позволете му да измие огледалото или нисък прозорец

Всички Монтесори педагози задължително възлагат подобна задача на детето – да измие огледало или стъкло.
Детето пръска разтвор върху стъклото, а възрастният бърше. Може, естествено, след това то всяка сутрин да стиска и маже с пастата за зъби огледалото в банята, но ще се примирите и с това.

4. Накарайте детето да измие колата

Звучи жестоко като наказание, но децата обожават да мият. Вярвайте. 
Това занимание е за топлите месеци. Дайте на хлапето кофа вода, направете пяна и му връчете гъбата.
Ако нямате кола, то може да измие мотора или колелото ви.

5. Гответе заедно вечерята

Децата обичат да режат зеленчуци. Вероятно се страхувате, че 3-годишното може заедно с краставицата да си отреже и някой пръст.
Ако детето е малко, е по-разумно да помага за ваденето на зеленчука от хладилника и за измиването му. Може и да накъса салатата с ръце.
А след като храненето на семейството свърши, да ви помогне да вдигнете масата и да съберете  и измиете  чиниите.

Снимка: Guliver / iStock

6. Възложете му да полива саксиите

Това е много подходяща работа за детето. Дайте му малка лейка, за да не „удави“ растенията и му покажете точно как да го прави. И като начало, може да му възложите да се грижи за едно растение, което е най-устойчиво. А след това и за останалите.

7. Делегирайте му отговорност да храни домашния любимец

Без значение какво гледате в къщи – куче, коте, хамстер, птичка, риби ... детето може да се грижи за храненето. Рано е да го карате да почиства котешката тоалетна, но може да разходи кучето, ако имате двор и не се страхувате, че ще излезе само извън оградата.
С храната също може да се справи – да отвори плика,  да напълни в паничката и да я даде на животното.

8. Бърсането на прах вече не е ваше задължение

Децата се вдъхновяват от работа, при която резултатът се вижда веднага. Обирането на прах е точно такава задача. Покажете как точно трябва да се прави, за да не остане и една следа от прах, свалете книжките от рафта и ги избършете една по една, после и самия рафт и ги върнете чисти на мястото им.
Остава да се надявате, че на детето няма да му омръзне и ще го прави всеки ден.

Децата могат да бъдат включени в много домашни дейност и те наистина помагат. Естествено и без тяхната помощ вие ще се справите – но за тях е много важно да се намират редом с вас и да се чувстват полезни. Та нали те са част от семейството.
Именно тези деца, на които постоянно им се повтаря: „Махай се, само пречиш!“, често след това отговарят: „Защо да чистя, мама ще го направи вместо мен!“ или „Това не е мое задължение!“

Мона Василева

Коментари
Последни видеа