9 токсични навика в любовните отношения

Смятаме ги за нормални, но убиват любовта

27 ноември 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Колко жалко, че в гимназията не ни учеха как да бъдем добри партньори. Да, някои училища провеждат уроци по сексуално възпитание, но за това какво е правилно, важно и здравословно в една връзка узнаваме по метода на пробата и грешката.

Всичко става още по-сложно, когато вредните навици на партньорите се смятат за норма. Ирационалните истории за любов, грандиозните скандали със сълзи – всичко това се причислява към страстта.

За да се научим да създаваме щастливи връзки, нека вникнем в някои житейски грешки:

1. Конфликт, замаскиран като страст

„Двойките, които прикриват проблемите зад завесата на бушуващи страсти, се стремят да достигнат високи нива на „хормона на примирението“, казва бракоразводният адвокат Дъглас Нол в интервю за The List. Когато и двамата партньори избягват открити разговори и близост, вероятно имат трудности с разрешаването на конфликти.

Страстният брак е евфемизъм за отношения, които са застрашени от провал. Ако не прекъснете цикъла от спорове и любовни помирения, връзката ви е в беда. Давайте си един на друг пространство и полагайте усилия, за да изградите стабилни отношения, и после работете за разрешаването на други проблеми.

2. Мирът е по-важен от споровете

Понякога е по-лесно просто да игнорираш това, което те притеснява, в името на мир Но според статия на психолога Лесли Бейкър-Фелпс, преглъщането на негативните чувства означава да се завихрите в друга спирала на конфликта. Такива премълчавания си имат граници. Двойките, които избягват кавгите, просто не могат да решат проблемите си. Връзката може да укрепне, ако говорите за това как е възникнал конфликтът и какво трябва да направите, за да го превъзмогнете.

3. Пресметливост

Всички, които се стремят към стабилно партньорство, трябва да са сигурни, че са на равни начала в двойката. Но къде свършва равенството? Социалният работник и семеен терапевт Ронда Милард отбелязва в есето си: Следенето стриктно на това, което сте направили, и отбелязването на онова, което е направил вашият партньор, е пряк път към конфликт.”

Експерти от Psychology Today препоръчват да разработите план съвместно с партньора, за да определите по-ясно кой какво прави: домакинска работа, финанси, грижи за децата, но тази система трябва да отчита и вашите индивидуални предпочитания, графици, силни и слаби страни. Така че да не умувате всеки път кой какви ангажименти ще поеме към двойката.

Илюстрация: Guliver / iStock

Но когато някой се отклони от списъка, дали партньорът ще реагира на това нормално? Ако не сте в състояние да разберете проблемите на други, явно има твърде много недоверие помежду ви. Вместо да си давате оценки и квалифика;ии, спомнете си, че не винаги можете да вземете толкова, колкото давате, но в крайна сметка това няма значение, щом и двамата сте удовлетворени.

4. „Зъб за зъб“

Този навик върви ръка за ръка с пресметливостта. Единият партньор казва, че е разстроен, защото другият е направил или не е направил нещо, и другият отговаря „симетрично“: а пък ти еди си кога (не) направи еди си какво…

Желанието да се защитите от упреците е естествено, но всъщност всичко, което постигате, е да избягате от отговорност и да замените един проблем с друг. Споровете и разногласията са полезни, ако водят до разрешаване на проблема. А когато всеки си отстоява неотстъпчиво своята позиция, конфронтацията изразява негодувание, което, натрупвано дълго време, не е никак продуктивно.

Очаквайте продължение.

Марина Атанасова по материали на heroine.ru

Коментари
Последни видеа