Да изберем правилно детските дрехи

Кои стратегии помагат и как да избегнем грешките, когато купуваме

09 октомври 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Отваряте детския гардероб и се изправяте пред купища (да, точно така – купища!) дрехи в един размер, който учудващо бързо е станал твърде малък за детето. И то, горкото, няма какво да облече сега. Дори не става дума за хвърлените пари за дрехи, носени не повече от няколко месеца (а в бебешка възраст дори един месец може да е много).

Спокойно, това се случва на всички майки! Когато бебето се роди (а често и преди това), майките се умиляват от всяка малка и сладка дрешка, която видят, и купуват, без много да се замислят. Преди да се роди бебето това е част от т.нар. синдром на гнезденето. След като се роди, радостта и щастието да се купуват дрешки обаче не спира, а продължава, понякога и с години. А детето със сигурност няма нужда от толкова много.

Проблемът има и друга страна. Някои дрешки са истинско попадение и майките с удоволствие ги запазват за следващото поколение или подаряват на свои близки с по-малки деца. Други обаче не издържат дълго, оказват се неудобни или със съмнително качество. Това също не е приятно. 

Как да изберем правилно дрехите и има ли начин да се избегнат грешките?

Изберете такива, за които е лесно да се грижите

Когато пазарувате, стойте далеч от дрехи, които изискват пране на ръка или гладене. Когато бебето се роди, ще имате нужда и от почивка, която не бива да запълвате с такива дейности, без които спокойно може да минете. Затова – щадете силите и времето си. Памучните дрехи са чудесен избор, тъй като съхнат бързо и не изискват гладене.

Търсете качеството

Децата нямат нужда от скъпи дрехи, а от качествени. Което ще рече да издържат на много пране, без да променят цветовете и формата си. И не се затрупвайте с много дрехи – преценете точно колко са ви необходими в настоящия момент. Пазарувайте умно, а не емоционално.

Проверете всички детайли по дрехата

Може би ви се е случвало да купите прекрасно зимно яке за малчугана и след като се приберете у дома, да забележите, че ципът не се затваря добре. Със сигурност ще успеете да го замените с друго в магазина, но това означава да се върнете отново там. А както казахме – трябва да пестите силите и времето си. Така че огледайте добре дрехата, преди да я платите на касата.

Заложете на комфорта

Колкото по-удобни са дрехите на детето, толкова по-добре ще се чувства то. Когато купувате, гледайте те да са от мека материя, без груби шевове и напластявания, и без много излишни украси по тях. Децата често отказват да носят дадена дреха, просто защото има твърде много досадни елементи, които им пречат при игра. Дайте предимство на панталоните без цип и копчета (но с ластик), за да улесните самостоятелността на детето. То обича да се чувства свободно, а не извадено като от страниците на лъскаво списание.

Купете един размер по-голяма дреха

Бебетата растат ужасно бързо и дрехите им умаляват скоростно. При децата този процес постепенно се забавя. Но може да го удължите още малко като предвидливо купувате с един размер по-голяма дреха, съобразявайки се със сезоните разбира се.

По материали от Donna moderna

Коментари
Последни видеа