Да отгледаш безделник

5 типични грешки, които родителите допускат

22 февруари 2021 г.

Снимка: Getty

Не бързайте да обвинявате детето, че е мързеливо - често причината се крие в грешки, които мама и татко периодично допускат.
Как без да искаме понякога възпитаваме безнадежден паразит, разказва семейният психолог Олга Романив.

Има две основни задачи, с които трябва да се справят родителите: добре да разберат детето си и правилно да го мотивират.

В стремежа си да ръководят процеса те понякога стигат до крайности: надценяват възможностите му, струва им се, че ученикът е мързелив, не иска да учи, че не се стреми към нищо. Но така нареченият „мързел“ може да има причини – например проблеми с щитовидната жлеза. За училищната възраст, особено когато започват хормонални промени,това е, уви, доста често явление.
Щитовидната жлеза може да повлияе както на успеха, така и на усвояването на материала и дори на интереса на детето към допълнителни занимания. Ето защо, на първо място, трябва да разберете какво се случва и

какво точно пречи на вашия син или дъщеря

Детето може да бъде „мързеливо“, защото изискванията, които му поставяте, не съответстват на неговите възможности, възраст или някои други естествени дадености.
Често мързелът не е причината то да се превърне в пълен паразит в зряла възраст, а е сигнал, че нещо се е объркало.
Можете да разберете това с помощта на психолог, лекар и дори сами, ако се вгледате внимателно в него.

Каква всъщност може да е причината то да мързелува?
 

1. Убивате всяка негова инициатива

Децата научават всичко за света, наблюдавайки примера на родителите си. Те виждат майка си да чисти с прахосмукачка, да мие чинии, да върши други домакински задължения и наистина искат да повторят всичко, което тя прави. Мама обаче не смята, че това е добро занимание. Взема от ръцете му всеки уред, защото това „не са играчки“. Мотивът ѝ е: „Може ли едно дете да прави тези неща? Аз ще го свърша много по-бързо и както трябва. "
Именно от този момент започва възпитанието на ленивец.

Снимка: Getty

2. Правите домашните вместо него

Когато детето отиде в градината, а след това в училище, майката е убедена, че ще се справи с домашните по-бързо от него. Не са малко тези, които пишат есета по литература или правят проектите им по природа и човек ... Струва им се, че помагат, защото училищната програма е толкова сложна.
Но всъщност те обезкуражават детето да учи. От друга страна то знае, че каквото и да се случи, майка му ще направи, научи, предаде, помогне, напише..

3. Освободено е от домашни задължения

Това е друга основна причина за отглеждане ленивец. 
В идеалния случай отговорностите в едно семейство трябва да бъдат разпределени между всички негови членове, естествено, в зависимост от тяхната възраст и възможности.
Ако детето е „освободено“, защото „то е малко“, защото „няма да се справи“, или защото за него „уроците са по-важни“ - тогава има голяма вероятност то да порасне безотговорно и да очаква другите да се грижат за него.

4. Не поддържате мотивацията му

Мотивацията не е само да командвате: „отиди, направи това и онова“! Тя е и похвала, и насърчение, когато то успее.
Похвалата мотивира, тя вдъхновява и да дава увереност във възможностите на хлапето.
Още нещо важно: родителите не винаги се опитват да разберат, кое е наистина интересно за него. Или го тласкат от най-ранна възраст да прави всичко подред (това, което се налага), без да разберат какво точно то иска да направи. В резултат на това насилие то губи интерес към всичко.
 

5. Вие решавате всичките му проблеми

Ако детето е напълно уверено, че мама ще направи всичко, няма да се стреми и няма да постигне нищо само. Мама оправя кашите, които то е забъркало в училище, мама ще избере университет, татко ще му помогне да си намери работа ...
Защо да се мори – нали си има майка (в някои случаи богат татко). Няма да се наложи да се бори за нищо, ще го очаква на готово, защото майка или татко няма да го изоставят, независимо на колко години е.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Папагалът Поли

22 февруари 2021 г.