Да спасим семейството: 7 неща, които ще ви помогнат

Как да чуете другия, когато таите гняв и обида

28 юли 2022 г.

Снимка: Getty

Понякога съвместният живот се превръща в безкрайна поредица от кавги.
7  прости упражнения ще помогнат да коригирате отношенията си и ще ви предпазят от развод.
В идеалния случай и двамата партньори трябва да работят върху връзката, за да постигнат най-продуктивния резултат.
Но нека бъдем реалисти: нашите мъже не са готови за подобни подвизи. Ако съпругът вярва, че всичко е наред (или, че вие сте виновна за всичко), е безполезно да изисквате и да настоявате.
Освен това, дори при най-благоприятното развитие на събитията, когато и двамата партньори отидат на психолог и се опитат да спасят брака заедно, всеки ще трябва да работи само върху себе си.
Защото целта е всеки да обмисли и да промени собственото си поведение, съветва семейният психолог Светлана Башмакова.

Директен въпрос
Най-лесният ход е веднага да потърсите помощ от половинката си.
Честите конфликти обикновено възникват поради факта, че започваме сериозният разговор в неподходящ момент. Най-често , когато и двамата са уморени и току-що са се прибрали от работа. Затова изчакайте момента, когато обстановката е спокойна и попитайте директно половинката си: „Какво мога да направя, за да те разведря и успокоя?“
За да намалите интензивността на емоциите, ще трябва да се съобразявате всеки път (сложете масата, нахранете се, оставете го сам за 20 минути, пригответе му лавандулова вана).
За да не забравите реда, е по-добре да си запишете инструкциите на отделен лист хартия. И да си го прочетете отново 10-15 минути преди съпругът ви да се появи на прага. Така ще си изградите условен рефлекс.

Децата гледат
Когато кавгите в семейството се случват често, съзнателните родители започват да се измъчват от чувство за вина пред детето. В края на краищата, дори и да се опитват тихичко да се карат, децата усещат враждебните погледи, красноречивото мълчание и недоволството един от друг. В един момент скандалите се развихрят. 
Подобни "представления" се отразят негативно на психиката на детето.
То лесно се адаптира към правилата на играта и много бързо започва да мисли, че такива отношения между съпруг и съпруга са норма.
Когато стане възрастен и създаде  собствено семейство, несъзнателно копира този модел. И това вече е сериозен проблем.
Все пак има начин да смекчите последствията от вашите кавги.
Запомнете едно важно правило: ако се карате пред детето, трябва да се помирите в негово присъствие.

Снимка: Getty

Градивна критика
За да не нараните чувствата на съпруга, е важно да намерите не само подходящ момент за критика, но и да я поднесете по правилния начин. 
Ако искате да му кажете какво точно не харесвате и какво бихте искали да промените, изградете речта си по сложна схема. Започнете с комплимент, обсъдете въпроса, който ви вълнува, по средата на разговора направете вашите предложения за промяна, а накрая пак се върнете към похвалите. Препоръчваме да правите това упражнение веднъж седмично. Вземете думата. Например: „Много се радвам, че се върна по-рано днес и приготви вечерята. Но бих искала в събота да не спиш до обяд, а да отидете на разходка със сина. Между другото, ти винаги успяваш да го убедиш да отидете заедно в парка и успяваш да го разсмееш!“
Когато критиката е поднесена по мек начин, е по-лесно да постигнете примирие.

Нов език
Сигурно сте чували съвета на психолозите да използвате „Аз-посланията“, за да не звучат думите ви като обвинение. Но за да получите желания ефект, това не е достатъчно.
Важно е да автоматизирате това умение. Може да ви е трудно да го направите без химикал и хартия. Отделете 15 минути на ден, за да си създадете добър навик.
Вашата цел е да се научите как да изразявате ситуацията през призмата на собствените си чувства. Затова трябва да пренапишете всичките си характерни фрази, като изместите фокуса от „ти“ към „аз“.
Не: „Ти ме обиждаш“, а „Беше ми неприятно да чуя такива думи по мой адрес“.
Задайте си само един въпрос: „Ако нищо не се промени, мога ли да живея така още една година?“ Абсолютно не?"
След това незабавно започнете спасителната операция.

Мислете позитивно
Когато се вкопчим в недостатъците на партньора, негативите ставаи повече: принципът на снежната топка работи. Започнете да правите обратното. Колкото по-малко внимание обръщате на минусите, толкова по-ярки ще бъдат плюсовете.
Споделете тази мисъл със съпруга си и го поканете да се включи. Може да си разменяте любезности, например всеки ден преди лягане.
Вземете маркер и отделна тетрадка и запишете пет конкретни примера за похвалното поведение на съпруга: „Днес: забелязах, че беше много уморен и сам изми чиниите; изхвърли боклука, изми зъбите на дъщеря ни и т.н.”
Резултат от това упражнение ще има, но само ако го изпълнявате редовно в продължение на месец.
В крайна сметка отношението към съпруга ви ще започне да се променя към по-добро. И печалбата ще бъде осезаема. Когато той види, че оценявате усилията му, отново ще се почувства обичан. Тогава взаимното доверие и привързаността един към друг ще се върнат.

Снимка: Getty
Какво имаш предвид
За да се научите да чувате партньора, първо трябва да се научите да го разбирате. В крайна сметка всеки от нас предава едни и същи мисли с различни думи.
И ако не го разберете точно, може без нужда да се обидите. След като вашият съпруг ви каже нещо важно, играйте на сигурно: „Правилно ли те разбрах – готов си да ми помогнеш, но трябва  да чакам, докато свършиш работата. Така ли?“
По този начин можете да коригирате очакванията си и да избегнете ненужни разочарования, които само изострят напрежението.

Стоп сигнал
Сникнете да правите почивка по средата на спора. Много често конфликтите протичат на повишен тон и на границата на емоциите. Когато започнем да крещим, да се караме, много скоро преставаме да се контролираме. Една „кодова дума“ ще ви помогне да спрете в точния момент. Правилата на играта са следните: щом някой от партньорите я произнесе, това е команда за почивка и за двамата.

Смяната на темата е грешна тактика
Паузата се прави с цел емоционално охлаждане. Веднага след като се успокоите, определено трябва да се върнете към започнатия разговор и да разрешите възникналия проблем.
И помнете: ще използвате кодовата дума не защото няма да успеете без нея, а именно за да се научите да общувате по нов начин.
В края на краищата всъщност това е SOS сигнал, който давате един на друг, защото и двамата цените връзката и искате да работите върху нея.

Огледалце, кажи ми
Обикновено всичко, което не харесваме в другия, го носим и самите ние. Но ни е трудно да видим собствените си недостатъци.
Трябва да се справите с това, за да сте сигурни, че и вие не сте перфектни. Това знание ще ви помогне да погледнете по нов начин грешките на съпруга си.
Крайната цел е все пак да се научим да го приемаме такъв, какъвто е. Упражнението трябва да бъде разделено на три етапа. Първо запишете всичко което ви дразни в съпруга ви. След това поставете местоимението „Аз“ пред всеки елемент и помислете как се държите в същите ситуации. 
Бъдете честни със себе си. Помислете за факта, че ако си прощавате много, значи вашият съпруг заслужава снизходително отношение. Последната стъпка е да кажете на глас положителна мантра: „Оставям Сашо да разхвърля нещата си из апартамента, защото го приемам такъв, какъвто е. Той прави своя избор и това не ме засяга. Сашо е моят съпруг, аз го обичам и нямам право да го променям.“

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.