Децата имат нужда от преживявания, а не от играчки

Не ги учете, че вещите ни правят щастлив

29 ноември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

"Дайте на децата си впечатления, опит и нови преживявания. Не ги учете, че вещите ни правят щастливи, защото това не е вярно..."
Има една проста и дълбока истина: животът е списък от натрупани впечатления, а не списък от придобитите неща. За съжаление, когато имат деца, много родители по някаква причина забравят за това.
Повечето възрастни смятат, че ако детето мечтае за някаква играчка и му я купят, това моментално го прави щастлив.
За известно време хлапето наистина ще се радва и ще е щастливо. Но трябва да признаем факта, че по този начин децата не получават дори една десета от радостта, която животът им предлага. 
Въпросът дори не е, че децата порастват много бързо и

играчките вече не им носят радост

Според най-нови изследвания играчките и всякаква джаджи никога няма да заменят истинската радост, която идва от новите впечатления и преживяванията, които остават в паметта за цял живот.
Ръководителят на изследването Синди Чан, асистент в университета в Торонто, обяснява, че впечатленията генерират толкова мощна емоционална реакция, че нито една нова вещ не може да се сравни с нея.
„Когато дадеш на детето изживяване, то предизвиква емоции, които могат да се сравнят с тези, които възникват по време на сафари или рок концерт, или обратното – спокойствие, като в спа център. Никоя играчка или джаджа не може да се сравни с това преживяване “, обяснява Чан.
Екипът на Синди Чан прави и още едно любопитно проучване. Изследва как различните подаръци се отразяват на развитието на взаимоотношенията с детето. Чан подчертава важността на този момент, защото подаръците са прекрасна възможност връзката помежду ви да се развива и обогатява.

Учените доказват, че когато детето събере и натрупа нови впечатления, това наистина го прави щастливо и това усещане се запазва и продължава много по-дълго време.
Детският психотерапевт д-р Марго Съндърланд обяснява това с факта, че опитът, натрупан при децата, полага солидна основа от щастливи спомени, а също така допринася за развитието на мозъка. „Новите преживявания са ценни чрез комбинация от социални, физически, когнитивни и сензорни взаимодействия“, обяснява тя тя.
С други думи, нашите щастливи спомени от детството влияят радикално на живота ни и ни позволяват да получаваме нова информация, която ще бъде много полезна в бъдеще.

Снимка: Guliver / Getty

За какъв опит става дума?

Вероятно много от вас ще решат: за да дадете на детето нови преживявания, имате нужда от много пари. Далеч сте от истината!
Можете да заведете детето си в най-близкото кафене и да му купите сладолед, който ще има емоционален ефект, сякаш сте били заедно на сафари.
За възрастните е трудно да повярват в това, но децата ще си спомнят с удоволствие пътя до сладкарницата, когато всички са били щастливи.
От собствен опит мога да кажа, че от всички подаръци, които получих в детството, които бяха наистина прекрасни, се сещам само за 2-3 , а съм получавал стотици.
В същото време завинаги ще помня пътуванията ни с майка ми до близък ресторант, където ядяхме калмари и си бърборехме за всичко на света. Още помня вкуса на тези калмари и как се кикотехме. (Кой каза, че майка и дъщеря не могат да прекарат толкова прекрасно).

Израснах в семейство със средни доходи и имах още двама братя.
Помня всеки семеен излет – как баща ми ме научи как да играя футбол, как прекарвахме празниците си заедно, всички онези малки неща, от които на душата ми и до днес ми става топло.
Затова подарете на децата си впечатления и нови преживявания. Не ги учете, че вещите ни правят щастливи, защото не и така. Ако има събития, които ме накараха напълно да забравя някои негативни моменти от детството, то това са впечатленията, които все още живеят в сърцето ми.

Mary Wright, адаптация Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа