„Идеална“ майка, но само във виртуалното пространство

Лесно е: публикува красиви снимки, пише трогателни думи, но каква е истината

24 ноември 2022 г.

Снимка: Getty

 

“Запознах се с тази жена, докато чакахме за консултация по време на бременността. Заговорихме се, а по-късно постепенно се сприятелихме. Родихме по едно и също време – аз син, а тя дъщеря. Сега децата ни са на 9 месеца и имаме общи теми за разговор. Така че постоянно поддържаме връзка с нея, ходим заедно на разходка. По-точно, ходехме, а сега вече не общуваме.
Скандалът стана заради това, че ѝ направих забележка. Тя постоянно крещи на дъщеря си и я нарича с нецензурни имена. Детето е много малко, често боледува, никнат му зъби ... Разбирам я, тя се уморява, не си доспива, нервите ѝ не издържат, избухлива е. Но как може да се държи така с малко дете? Сякаш не обича дъщеря си и тя ѝ е в тежест.
От друга страна непрекъснато пуска снимки на детето в социалните мрежи – усмихната, грижовна и пише мили послания под кадрите. Като от корицата на лъскаво списание. Действителността обаче е съвсем различна.
Питам се какво дете ще възпита и отгледа тя?
Какво ще стане с това момиче, което не е било обичано от родителите си, когато порасне?",
пише млада майка.

Ето отговора на семейния психолог Татяна Павлова.

Има няколко сценария:

1. Тези момичета от детството свикват да се стараят много: да бъдат послушни, усърдни, да учат добре. Първо, за да спечелят любовта на родителите, а след това, като пораснат, за да спечелят любовта на избраника си.
Те винаги се опитват да бъдат най-добрата версия на себе си. Това поведение е тяхната единствена линия на мотивация.
За да бъдат обичани и приети, те трябва да променят себе си.

2. Друга линия на поведение е формирането на неувереност в себе си, ниско самочувствие, изолация и автоагресия.
Когато едно дете таи гняв към родителите, които не му дават обич, не задоволяват нуждите му достатъчно, тази емоция се трансформира и се обръща срещу самото него.
Момиченцето се превръща в жена, която е склонна да обвинява себе си за всичко, да поема отговорност за всичко. Тя не знае как адекватно да прояви негативните си реакции (например не знае как да се ядосва правилно - без да наранява себе си и да руши отношенията си с околните.)
Подобно поведение носи и здравословни проблеми: психосоматичните фактори предизвикват сериозни заболявания, например на сърдечно-съдовата система. Наднорменото тегло също е проява на механизма на автоагресията.

3. Що се отнася до личния живот, тогава най-вероятно това момиче в бъдеще ще се домогва и ще търси любов чрез усърдие, услужливост, саможертва - в края на краищата „любовта трябва да бъде спечелена“.
И без само да подозира, ще се насочи към емоционално студен мъж, който не показва открито чувства към нея. Тя може да не харесва този модел на взаимоотношения, но го разбира – защото е минала през това преживяване в детството си. И като прилежна ученичка тази жена ще прави всичко възможно, за да спечели благоразположението на любим човек.

4. В екстремни случаи тези дъщери, които някога са получавали малко родителска любов, обикновено отказват връзки поради страх от провал, интимност.

Мона Василева 

 

Коментари
Последни видеа