Извън контрол: първата възрастова криза

7 съвета как да преживеем кризата на 2-3 година

27 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Детето взема първите си самостоятелни решения в живота. На този етап не всичко се вписва в логиката за благоразумие на възрастните.
Какво може да помогне на родителите?

Определете ясни граници
Когато определяте правила и изисквания, останете спокойни. Всички членове на семейството трябва да са съгласни с правилата. Ако таткото каже на сина си, че е време да си ляга, тогава мама не трябва да го оставя да „поиграе още половин час“.
Противоречивите изисквания на родителите силно объркват детето, а в някои случаи създават пространство за последващи манипулации - ако единият родител е строг, то детето ще използва другия, за да постигне своето.

Децата се нуждаят от вашата любов и чувствителност, но твърдите граници са също така изключително важни за тях.
Може би за родителите е най-трудното е да съчетаят любов и чувствителност със строгост и последователност.

Какво е последователност
Има едно универсално правило: нека вашето „да“ е „да“. В същото време думата "не" трябва да се свързва с крайната забрана – такава забрана, че в никаква ситуацията няма да се промени.
Ето защо, ако откажете нещо само в конкретна ситуация, обяснете, че не можете да направите това днес.
Например, ако детето поиска да му купите играчка, ние не казваме „не“, а казваме: „Днес нямаме такава възможност“.
В този случай то ще разбере, че забраната не е свързана с принципа на вашите строги ограничения, а това е просто отказ, свързан с временни обстоятелства и друг път всичко може да се промени.
С течение на времето детето ще научи по кои въпроси вашата позиция може да се промени и в кои ситуации никога не се променя.
Ако вече сте задали забрана, никакви сълзи и избухвания не могат да променят това решение. „Не може да хвърляш храна по пода и , ако го направиш пак, ще напуснеш масата“, казвате вие.
Ако чинията с каша полети към на пода, го направете. Отдалечете детето от масата и преустановете храненето.
Днес то ще се разстрои, но утре думите ви вече ще имат по-голяма тежест в очите му. То ще знае, че вашето „не“ означава „не“, а не нещо друго.

Научете се да водите диалог
Научете се на гъвкавост и за това трябва да се вслушвате в желанията на детето си, да установите обмен на мнения, където не само вашата гледна точка е абсолютно винаги правилна. Съгласете се с него, вземете неговата страна, ако не става въпрос за принципно противоречие.
Вие сте съюзници, приятели, които винаги могат да се споразумеят помежду си: „Прав си, готвенето на паста днес не беше много добра идея. Мисля, че все още имаме бананова каша и извара с парче ябълка в хладилника. Какво искаш?"
Предложете му избор в игри, дрехи, храна, къд отиде на разходка ...
За малко дете изборът не трябва да е голям - от два или три приемливи варианта.
Започвайки да определяте правилата, обсъдете минали изблици на гняв с него, не забравяйте да похвалите, ако то се е държало сдържано и благоразумно. Обсъждайте всяко нежелано поведение поотделно, само, когато има подходяща спокойна среда за това.

Снимка: Shutterstock
Използвайте конструктивни наказания
Наказанието не трябва да е изненада за детето. То трябва предварително да знае за какво майка му ще го накаже и как.
Ако то счупи нещо в изблик на гняв, трябва да го поправиа (лепило, ремонт, изтриване).
Ще трябва да се извини за обидата и няма да гледа за известно време анимационни филмчета, ако умишлено е нарушило родителските правила.
Едно нарушение - едно наказание, при това еквивалентно, съответстващо на това нарушение. Прекалената строгост няма да доведе до осъзнаване на грешка, а само ще го настрои срещу вас.
Ако избликът на гняв и неизбежен и не е свързан с обичайните ежедневни нужди на детето (гладно, сънливо), му дайте време да изхвърли натрупаното напрежение.
Кажете му: „Имаш нужда от време, за да се успокоиш. Няма да ходя никъде. Аз ще бъда тук“.
Преместете се малко встрани, но останете в полезрението му; ако внезапно спре да говори и започне да ви търси с очи, веднага реагирайте, като му махнете приятелски с ръка: „Скъпи, мама е тук!“
След като се увери, че сте наоколо, то може да продължи да излива мъката си - ще трябва да почака още малко.
И спрете да мислите с ужас какво ще кажат околните.
Всичко е под контрол! Когато детето се успокои и се доближи до вас, го вземете на ръце, погалете го и все едно нищо не се е случило се върнете към нормалните си ежедневни дейности.

Съчувствайте
Помогнете на детето да назове чувствата си и да говори за тях. Способността да разпознава и определя чувствата си му помага да реагира по-гъвкаво, да вижда най-често срещаните проблеми, да се подготви за тях предварително.

„Когато отидем при лекарката за ваксина, вероятно ще те е страх малко. Кажи ми, ако мога да помогна.“

Когато обсъждате ситуацията с детето, не давайте оценки, но ако е необходимо, направете изводи: „не искаш бързо да се разделяме в детската градина. Добре. Нека измислим свой собствен ритуал за сбогуване“.
Когато говорите с дете, не му налагайте реакциите, които искате: „Не се сърди, ела да си го вземеш сам“, „Не се вкопчвай в полата ми, говори спокойно“.
Покажете, че разбирате чувствата му. Много по-полезно е да го оставите да говори за чувствата си и да намери опора във вас: „Сигурно си се притеснявал, мислейки си, че пак ще закъснея и ще те взема последен“, „Ядосваше се, че те оставих сам с баба ти."

В разговор с него използвайте фразите: „Мога да те разбера ...“, а не „Това е, защото ...“.
Кажете: „Знам това ...“, а не „Имаше нужда от по-малко .. .”
Основният лозунг на вашето участие е: „Дръж се!” И не са нужни много думи.
Слушайте със съчувствие, говорете вместо него, ако все още е в беда; основното нещо, което детето ви трябва да разбере, е, че до него има надеждно, утешително рамо.
Понякога е изключително трудно за майка, която е изключително изтощена, уморена от постоянни избухвания, да покаже съчувствие и да каже: „Разбирам те, разстроена си“.

Снимка: Shutterstock
Защо вашето съчувствие е толкова важно
Когато помагате на детето да разбере чувствата си, вие му помагате да се защити от такива разрушителни състояния като вина, отхвърляне, безпокойство и негодувание. 
Ако го лишите от тази подкрепа и общуване, по-късно то ще има трудности да разбира другите хора, техните чувства и идеи. Ще му бъде трудно да отговори правилно, да изрази чувствата си и да изгради мостове в общуването с тях.
Изслушвайте детето със съчувствие и разбиране, говорете вместо него, ако все още му е трудно да изрази мислите си; основното нещо, което то трябва да разбере, е, че до него има надеждно рамо.

Дайте му шанс
Вашето мъниче иска ли да мие чиниите с вас или да бута пазарската количка? 
Давайте му възможност понякога да направи нещо сам.
Характерът на детето се проявява в това, че то се стреми да прави всичко без вашата помощ, защото точно сега се учи на независимост.
Не всеки родител може да види положително в това усърдие. То често е досадно. Но, ако искате да отгледате самоуверен и независим човек, трябва да се борите с изкушението да правите всичко вместо него.
То пробва силите си, премерва способностите и възможностите си. Опитайте се да не ограничавате проявите на независимост на хлапето, не го наказвайте и не го осмивайте за такава независимост. Всичко това може да потисне неговата инициатива, желанието да научи нещо.
Ако не му се получава, можете да му помогнете малко. Но тогава трябва да кажете: "Хайде сега." Това „аз“ трябва да бъде насърчавано, като му се дава шанс отново и отново.

Не бързайте
Детето не преминава бързо от една дейност към друга. Ако играе ентусиазирано, но вече е време да отиде да яде или да се къпе, му дайте време да се пренастрои.
Първо го предупредете: „Скоро ще те извикам на вечеря“. По този начин ще му дадете време да приключи с играта.
Освен това му дайте повече време да извършва дейностите, които тепърва усвоява. Събуждайки го сутрин петнадесет минути по-рано, не е нужно да сте нервни и да гледате часовника, за да не закъснеете за детска градина. Вие сте напрегната и тревожна. Така само ще провокирате нови избухвания .

Отървете се от комплекса но отличника
Понякога, в стремежа си да успеят навсякъде и да направят всичко добре, родителите се докарват до такова напрежение и изтощение, че всичко ги дразни. Те кипят от гняв, не се държат адекватно. Но сега, когато в живота на тяхното малко дете се случват огромни трансформации, е необходимо да го подкрепят. Да действат заедно, да излъчват топлина, надеждност и добронамереност. Само тогава правилата, които са наложили, ще работят. 
Бъдете честни със себе си, опитайте се да се сложите приоритети: днес е по-важно за вас да общувате с детето си и да спите достатъчно. Бъдете готови за някаква жертва.
Тъжно е, но е факт, че напоследък много родители от отдръпват от възпитанието на детето и го делегират на яслите, детската градина, училището. А детето в този ранен период се нуждае най-много от присъствието и участието на мама и татко в живота. И много деца абсолютно не могат без това.

По материали на Parents, Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа