Как да отгледате успешно и щастливо дете

8 съвета, които да могат да бъдат приложени в реалния живот

13 февруари 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Едва ли има родител, който да не е любопитен да узнае тези пък и още 4 пъти по толкова съвета, стига те доведат до желания резултат. Проблемът е, че трудно се намира рецепта, която може да бъде приложена в реалния живот, а на пръсти се броят тези съвети, които дават ефект.

Ето анализът на Бил Мефи-младши, който не прави собствен списък, а анализира препоръки на учени и специалисти по въпроса за отглеждане на успешно и най-вече щастливо дете. 

1. Те се месят в друг по-добър район

Преместването е скъпо и сложно. Родителите, които искат да помогнат на децата си и да им отворят път към успеха, са готови да променят живота си. И първото, което са готови да направят, е да се преместят в друг район, където детето ще има възможност да учи в по-престижно училище, където има повече школи за извънучилищни занимания и възможност детето им да общува с по-успешни свои връстници. Именно затова родителите от развиващите се страни, се стремят да имигрират в по-развити. Те се водят от максимата „купи най-скъпия дом в най-добрия район“ .
Ан Оуенс, социолог от университета на Южна Калифорния обяснява: „Преместването в правилния район е едно от най-добрите неща, които може да направите за своето дете.“
 

2. Създават и поддържат добри отношения

Започвайки от 1938 година екип на Харвардския университет проследява живота на 400 студента. След 80 години въпроси, наблюдения, анализи, учените стигат до важен извод. Ето заключението на д-р Робърт Валдингер, водещ изследовател: „Не става дума за богатства, слава или пък за тежък, непосилен труд. Най-същественият извод от това 75-годишно проучване е много прост: добрите отношения ни правят щастливи и здрави. Точка.“
Какво могат да направят родителите, въоръжени с това знание?
Лесно е да се каже, но не е така лесно да се изпълни: да моделират добра връзка с роднини и приятели и да помагат на децата си да създават и да поддържат здрави отношения.

3. Правилно хвалят децата си

Родителите на успешните деца ги хвалят така, че да утвърждават позитивни навици. Това означава, че ги хвалят за тези стратегии и усилия, които те влагат, за да решават проблемите, а не за дадености и за вродените им способности.
Как да стане това на практика? Ето някои конкретни примери.

- Не хвалете детето за добри оценки на контролното, а го хвалете за това колко добре се е подготвило.

- Не хвалете детето за победата на състезание, а за старанието, което влага по време на тренировките, довели до победата.

- Не му казвайте: „Ти си такъв умник!“, или „Ти си страхотна певица!“ Вместо това кажете: „Ти отлично се справи с тази задача!“, Ти пееш прекрасно – всички репетиции и уроци не са отишли напразно“.
Целта е да се хвали детето за напредъка, а не за това, което демонстрира в конкретния момент.

Снимка: Guliver / iStock

4. Не поемат задълженията на детето

Джули Литкот-Хеймс , автор на книгата How to Raise an Adult, казва, че съветът който може да даде на родителите, е никога да не вършат домашните задължения вместо децата си и никога те да не пишат вместо тях домашните им.
„Създайте им такива навици, които ще са им от полза в реалния живот, а след това им дайте възможност да изпробват самостоятелно наученото“ , каза тя.

5. Винаги са до детето, за да му оказват помощ и подкрепа

Не става въпрос за финансова помощ. „Важно е родителите да подкрепят емоционално  децата, защото това помага за добрата им социална адаптация. За разлика от онези, които непрекъснато обвиняват хлапетата, че преувеличават или пък ги наказват“, обяснява детският психолог Нанси Айзенберг.

6. Помагат на децата да са устойчиви на стрес

Устойчивостта на детето на стрес може да бъде описана като „способност бързо да се възстановява след неуспех и след като срещне сложност или отпор“. И тя е особено важна и в основата на всеки успех. Тя е тази, която позволява на човек да излезе от провала, без да губи ентусиазъм, както беше казал Уинстън Чърчил.
Такова отношение към проблемите ще помогне на детето да преодолява трудностите, без страх от поражения - именно такъв резултат дават похвалите за старанието, а не за резултата.

7. Защитават интересите им в училище

От една страна е важно да се даде възможност на хлапето само да решава собствените си проблеми, когато това е възможно. От друга страна, вашата роля като родител изисква да действате като авторитетно лице и убеден защитник. Например при конфликт в училище. 
Анализ на системата на образование сочи, че училищата често игнонират надарените деца, за сметка на повишаване на общия успех на тези, които се справят средно добре. Това е така заради популярното, но погрешно мнение, че талантливите деца така и така ще успеят в живота.
Само много ангажираните родители са готови да подкрепят децата си и могат да променят тази ситуация.

8. Напомнят непрекъснато за своите високи очаквания

Този съвет е доста противоречив.
Британски учен от университета в Есекс установиха, че момичетата, чийто родители са били много взискателни, поставяли са им високи цели и непрекъснато са напомняли за тях, по рядко са забременявали в юношеска възраст, по-рядко напускали училище и не са започвали нископлатена работа.
С други думи, колкото повече стимулирате и изисквате от детето, толкава по-успешно ще е то в бъдеще.
Въпреки, че проучването е правенето само сред момичета, учените са убедени, че изводите си отнасят и за момчетата. Ако родителите им напомнят непрекъснато какво очакват от тях, това дава добър резултат.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа