Как думите влияят на живота ни

6 начина да променим нагласата от - към +

21 септември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Сами по себе си думите не могат да навредят, но смисълът им може да промени много неща в живота ни. Не става въпрос за случаите, когато случайно разкриваме някаква тайна по средата на случаен разговор и тя ни засяга дълбоко. Това как разговаряме често казва много за самочувствието ни в този момент и само по избора на лексиката може да се разгадае настроението на човека.

Хубавото е, че с умишлената промяна на някои думи можем да променим състоянието си към по-добро, уверява heroine.ru. И дава пример с нови изследвания, които доказват, че ако се задълбочим внимателно в речевите образи, а не просто маркираме абзаците, разбираме по-лесно какво чувства говорещият.

Изследователите обясняват, че хората в депресия по правило използват думи с негативно послание – „тъжно“, „нещастно“, а също и повтарят местоимението „аз“. Обяснението: когато се чувствате подтиснати, сте толкова загрижени за това, което се случва в главата ви, че започвате да се чувствате отделени от другите.

Според книгата The Science of Happiness Chart, само 10% от щастието ни се определя от обстоятелствата, останалото е във властта на нашите мисли и поведение. Изхождайки от тази статистика е хубаво да помислим как можем да променим възгледите си за света.

Трикът е не да избягваме напълно негативизмите, а в това да си задаваме по-често въпроса защо сме с такава нагласа. Ето няколко начина, чрез които можете да повлияете на избора на думи в речта си:

1. Усмивка вместо „уау“

Група математици от Университета във Върмонт потвърждава: смехът е „най-щастливата дума“ в английския език.

Толкова модерното „уау“ може да се чуе навсякъде и непрекъснато, но защо, когато нещо е смешно, просто не се посмеете, за да покажете, че ви е весело и забавно?

2. По-често казвайте "Благодаря"

Когато започнете да благодарите за това, което е наоколо – за покрива над главата ви, за възможностите, които имате, за хората, които ви обичат и мислят за вас, можете да се съсредоточите на това, което притежавате, а не на това, което ви липсва.

3. Прошка вместо разочарование

Лесно е да (се) упреквате, ако не ви върви, или ако решите, че сте разочаровали някого или някой ви е разочаровал, но далеч по-добре е да простите и да продължите напред. Можете непрестанно да се връщате към неприятните преживявания и да се осъждате, но така със сигурност ще пропуснете нови възможности.

4. Ценете това, че сте здрави, вместо да дълбаете в това, което не сте постигнали

Клише, но истина: тялото е храм на душата. Ако се чувствате добре физически, и с мислите ви всичко ще бъде наред. Просто е нужно да си напомняте, че здравето е най-важното и да не го пренебрегвате.

5. Отбелязвайте малките победи

Мислите, че малките неща не заслужават празнуване? Напротив – всяко нещо заслужава да му се порадвате: добре изпълнената нова рецепта за кейк, добре свършената работа и всички малки подвизи, които обикновено остават незабелязани, заслужават похвала.

6. Казвайте „да“ по-често

Всяко „не“ възпира развитието, затова, вместо да се отказвате от перспективите, които има пред вас, а после да съжалявате, прегръщайте всички нови възможности.

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа