Как кариерата на родителитe засяга тази на децата им

За взаимовръзката на изборите, които правим

11 май 2016 г.

Снимка: pixabay.com

Дали изборът на вашата професия е бил повлиян от тази на вашите родители? Ако и вие сте се питали това, можете да видите какво са открили учени от екипа на Facebook. Те са взели под внимание двойката професии на родител-дете, за да разберат взаимовръзката, обяснява Обекти.бг.

В пост на своя блог, Исмаил Филиз и Лада Адамич обясняват как са прегледали 5,6 милиона профила на родител-дете в англоговорящия свят на Facebook, за да идентифицират някои тенденции. Чрез изследване на изброените професии, двамата са били в състояние да изчислят вероятността едно дете да избере професията на своите родители.

Изображението по-долу показва как изборът на професионално поприще на син е свързан с този на баща му.

Така например син на баща, който работи като адвокат, е 4,6 пъти по-вероятно да практикува медицина. В същото време, вероятността дъщери, чиито майки са медицински сестри, да поемат по същия, път е 3,75 пъти по-голяма.

Въпреки че относително казано, едно дете е много по-вероятно да върви по стъпките на своите родители, абсолютният процент все още е доста нисък. Син, който има баща в армията, е 5 пъти по-вероятно да влезе в армията, но само 1 от всеки 4 синове на военен прави това.

На бащите, които работят в областта на земеделието, риболова и горското стопанство, само 3% от синовете наследяват професията, но тази вероятност е 7,6 пъти повече от общия процент. 20% от дъщерите на майки, които работят на административни длъжности избират една и съща професия, но това е 2 пъти повече вероятно.

Коментари
Последни видеа