Какво ни казва първата усмивка

Не е просто. За да я постигне бебето използва 17 лицеви мускули

18 април 2022 г.

Снимка: Getty

За всичко си има причини. Усмивката също не идва изневиделица. Предхожда се от доста дълъг период на развитие на бебето в корема на майката и известно време след раждането му.
Всяка емоция има свой хормон – радост, изненада, страх. Ендокринните процеси в човешкото тяло са тясно свързани с психичните. Чрез плацентата майчините хормони проникват до бебето и то изпитва същите емоции като бременната. Бъдещото бебе има един вид памет, която съхранява информация за всичко, което се случва. То помни доброто и лошото. Ако искате да е щастливо, смейте се – то усеща настроението на майка си.

Първа радост
Три седмици след раждането децата започват да гледат особено внимателно майка си и да приковават очите си към нея. По това време се опитайте да се усмихвате на бебето възможно най-често: говорете му мили думи, гукайте радостно, пейте му песни. И до края на първия месец – началото на втория, определено ще видите усмивката му.

„Усмивката не е просто действие за малко човече. За да се появи на лицето му, са ангажирани до 17 лицеви мускули, обяснява психологът Мария Аралова.

Най-често децата се забавляват от гримаси, отправени към тях, от игра на криеница и изненадваща „ку-ку“ поява.
Усмивка  грейва на лицето на мъника и при вида на усмихнато човешко лице.
Можете да нарисувате забавни смеещи се лица върху лист хартия и да ги прикрепите над креватчето. Наблюдавайте реакциите на бебето.

Снимка: Getty

От усмивката до смеха
Когато бебето  установи зрителен контакт с майката си, се появява и първата "социална" усмивка - с други думи насочено желание за общуване и харесване. Малко по-късно това ще бъде придружено от преливащи гърлени звуци - опити за смях.
Когато разберете, че детето е започнало да ви забелязва (когато се приближава, то замръзва за момент и се усмихва), се опитайте да разнообразите общуването си с него с положителни емоции: смейте се, усмихвайте се, говорете нежно, изразявайте любовта си чрез докосване, галене, масаж.
Резултатът от такова общуване ще бъде усмивка, която приканва към общуване, и смях.

Когато бебето навърши три месеца, ще забележите как поведението му се е променило: усмивката не слиза от лицето му, детето весело гука, смее се, маха с ръце и крака. Това оживление показва нормалното психическо развитие.
Обикновено до края на шестия месец то започва да прави опити да разбере емоциите на възрастните, особено на майката. Гледайки я докосвайки я, слушайки гласа ѝ, то научава методите на изследване, които след това ще му трябват, за да общува със света.
На тази възраст трябва да му чете забавни стихотворения, да слушате приятна музика, да си играете с него при баня и по време на масаж.
За да развиете способността му да се смее, се опитайте да му покажете всички забавни неща, които по някакъв начин се появяват в живота ви.

Ами ако не се усмихне?
Усмивката със сигурност е важен етап от развитието, но не трябва да се притеснявате за нейното отсъствие, ако:

- бебето е на по-малко от 3 месеца;

- държи стабилно главичката си;

- фокусира се върху обекти и лица;

- може да се съсредоточи върху едно нещо.

Въпреки това, ако до 3 месеца бебето не се усмихва, си струва да говорите за притесненията си с педиатъра. Той ще реши дали е необходима помощта на друг специалист. Сред причините, поради които бебето може да не се усмихва са: физиологични и психо-емоционални разстройства, нарушена координация на движенията, невъзможност да се концентрира върху човек или обект.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.