Какво умее детето на 1 година

Всяко има свой собствен темп на развитие, но има и общи норми

03 февруари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Първата година не е само времето, когато детето започва да говори смислени думи. Първата година е времето за промяна на менюто: детето преминава към храна за възрастни, а броят на храненията намалява. Това е период на значителни анатомични промени, свързани с развитието на черепа и изправената стойка. Това е времето на пълна загуба на защитата от майчините антитела.
Повечето майки планират да спрат да кърмят, когато детето навърши една година. Добре е това да става постепенно. Като се премахне първо нощното хранене.
„ Ако искате да продължите да кърмите, правете го през деня. Гърдите дават не само храна на бебето, но и комфорт” , предупреждава педиатърът д-р Федор Касатонов.
Повечето деца

правят първите си стъпки около 12 месеца

– първо за ръка, после сами.
Според някои родителите, хлапето им твърде дълго не се чувства стабилно и търси да се хване за ръка. И те приемат това за тревожен сигнал - струва им се, че има  някакво забавяне в развитието.

“Няма защо да се тревожите: има предпазливи деца, които трябва да са сто процента сигурни, че са готови да се справят сами.
А някои дори “тренират”, докато възрастните не са наоколо. Наблюдавайте ги тайно. Това е много забавно“
, съветва лекарят.

Майките често се интересуват дали бебето има нужда от обувки.
Във всички ситуации, в които можете да се справите без обувки е добре да го направите. И дори махнете чорапите.
Когато купувате първите обувки на бебето, избирайте модели с мека подметка - няма нужда да блокирате крачето.

Стъпка по стъпка, хайде напред
Малкото дете (както е устроено от еволюцията) трябва да се научи да ходи само. То ще пада, може дори да се удари, но след това ще стане и ще тръгне отново.
Това е много важно умение, защото мъничето придобива умението да пада и се научава да го прави най-малко травматично.
Възрастните могат да контролират как се придвижва, да го обезопасят донякъде. Но именно на тази възраст падането е възможно най-безопасно.

Скелетът все още е пластичен, главата е по-мека от тази на възрастния и най-важното е, че височината все още е доста малка.
Така че не кръжете като орлица около бебето, не го преследвайте, не протягайте ръце да го хванете, когато залитне.
Ако през цялото време вие го хващате и предпазвате от падане, то няма да се научи да контролира тялото и няма да се доверява на себе си. То ще свикне да разчита на външна подкрепа и когато порасне и остане без майка или баба наблизо, ще пада много по-травматично.
Вместо да го предпазвате, бъдете готови веднага да го прегърнете и да му съчувствате, ако когато падане се разплаче.
Оставете го да поплаче, успокойте го, кажете му, че скоро ще му мине.
Не го спирайте, не го разсейвайте – нека си поплаче, гушнато в обятията ви. Така ще се научи да се успокоява само.

Когато проходят, децата започват да

наддават по-бавнот или дори отслабват.

Това е естествен процес.

Снимка: Shutterstock

И аз искам наденица!
Промените в храненето се отразяват и на физическото развитие на детето. В менюто му се появяват пълномаслено краве мляко, мед и много други „забранени“ преди това храни.
Бавно детето започва да яде почти всичко, което мама и татко ядат, с изключение на откровено вредни мазни, пържени храни, кисели краставички и маринати.
Петкратното хранене се заменя с четирикратно: закуска, обяд, следобеден чай и вечеря. По това време се формира отношението му към храната и поведението на масата.
За да избегнете бъдещи здравословни проблеми, е важно да спазвате следните правила:

1. Нека бебето се храни със семейството. Храненето му  не е отделно събитие, когато всичко се върти около него, а част от живота на семейството. Всички ядат - и детето също.
Първо, това ще спести от ненужно внимание към този процес и ще позволи на детето да се научи да яде самостоятелно.
До година и половина то вече умее да поднася храна към устата си и от този момент нататък вече не се нуждае от помощ.
Второ, то няма да иска различна храна, когато ви види да ядете с апетит. То трябва да яде колкото иска, за да се засити до следващото хранене.

2. Не го хранете по всяко време, безразборно. Понякога на родителите им се струва, че детето не е изяло достатъчно и се опитват да го тъпчат между закуската и обяда или по всяко време на деня. Опитват се да го занимават, успокояват и разсейват като го хранят. Всичко това не се отразява по най-добрия начин на здравето му.
А децата, които похапват през целия ден (дори и най-здравословните храни), почти винаги преяждат.
 

3. Не го разсейвайте. Храната не трябва да е на втори план. Това означава, че не можете да храните хлапето пред екрана, докато гледа анимационни филми или приказки.
То трябва да е съсредоточено върху храната, да усеща сигналите, които тялото му дава и да знае кога е сито. Ако е разсеяно, връзката с тялото се губи, то яде машинално.  Вероятността от преяждане се увеличава, а удоволствието от различните вкусове намалява.

4. Не го карайте да изяжда всичко. Когато му сипвате храна, няма как да знаете предварително с какво количество ще се засити. Ако не му стигне, ще поиска допълнително. Но не е добре да го карате да дояде всичко докрай, ако не иска.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа