Мозъчната химия на раздялата

Как да се преборим с тъжните мисли - рецепта в 4 стъпки

26 август 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

За мнозина раздялата е не просто болезнена, но и неизбежна в даден етап от живота.

Проучване сред студенти в Case Western Reserve University открива, че повече от 90% от тях – и мъже, и жени – са били отхвърлени от някого, когото все още обичат. Освен това, повече от 90% от тях споделят, че са зарязали човек, който е бил влюбен в тях, съобщава Psychology Today, цитиран от manager.bg.

В ранните етапи на раздялата мислите са обсебени от бившия партньор, преживяването пречи на способността да се концентрираме върху други неща.

Чувстваме се зле

Причината за това е в нашия мозък. Но не се отчайвайте – има и друга част от мозъка, която се опитва да ви помогне. Тя ще фокусира мислите ви върху бившия/бившата по същия начин, по който ви кара да внимавате при физическа болка.

Една и съща част от сивото вещество се задейства и в двата случая, установява изследване на когнитивни невролози от Columbia University.

Те използвали сканиране с ядрено-магнитен резонанс, за да проверят мозъчната активност при хора, преживели нежелана раздяла в рамките на последните 6 месеца, като по време на експеримента участниците гледали снимки на бившите си партньори, същевременно мислейки за общи преживявания.

Силно като физическа болка

Резултатите от скенерите били сравнени с други фази от изследването. В една от тях участниците гледали снимка на приятел, а в следващата ръката им била изложена на болка от гореща медицинска сонда. Учените открили, че едни и същи части на мозъка - т.нар. преден сингуларен кортекс и част от мозъчната кора (инсула) били осветени, когато участниците гледали снимката на бившия партньор и когато усещали физическа болка, но не и когато гледали снимка на приятел. Тези участъци на мозъка са свързани с чувството за физическа болка.

Учените все още дискутират дали има реална връзка между отхвърлянето и болката, или просто тези зони реагират заради силните усещания, които предизвикват раздялата и физическия дискомфорт.

С други думи, нашите мозъци оценяват физическата болка и образа на изгубени близки хора като важни фактори, на които трябва да се обърне внимание. За нашите предци физическата болка и отхвърлянето от партньор били еднакво нежелани, тъй като намалявали значително шанса им за оцеляване. Това може да е причината за специалното внимание, което мозъците ни отделят на тези случаи.

Диктатурата на мозъка

Изследователите Луси Браун и Хелън Фишър също правят проучване, при което сканират мозъчната дейност на 15 юноши, наскоро преживели нежелана раздяла. Много от тях отчаяно се опивали да върнат изгубения си партньор чрез звънене в късните часове, пращане на множество имейли и изненадващи посещения на бившите си. Други се чувствали депресирани и паднали духом. Когато зарязаните гледали снимки на бившите си, изследванията показали активност в няколко мозъчни зони, които са част от мозъчната система, реагираща при награда/мотивация чрез отделянето на веществото допамин.

Допаминът е главният "виновник" за развиването на зависимости и за пристрастяването – към дрога, например. Доказано е, че производството му се повишава и в началните фази на любовта. Следователно, отхвърлените чувстват копнежи към бившите си по същия начин, по който пристрастените копнеят за наркотик. Когато тези зони се включат, ние изпитваме нужда да бъдем с любимия и може да прекараме цял ден, мислейки за него. Накратко, раздялата е тежко изпитание, но не и непреодолимо.

Рецепта

Ето четири неща, които ще ви помогнат да се вземете в ръце в такъв момент:

1. Избягвайте да гледате снимки на бившия партньор, подаръци или други сантиментални обекти, които ви свързват с него. Избягвайте места, на които сте били заедно. Силно вероятно е тези неща да пробудят "допаминовата зависимост" и да ви накарат да се затворите в себе си.

2. Прекратете цикъла на обсебващи мисли и пресъздаване на миналото. Трябва да си представяте голям червен знак „СТОП”, когато започнете да си мислите за това. Намерете си хоби, потърсете приятел или подредете гардероба си.

3. Започнете нова програма за физическа активност - бягане, туризъм, фитнес, йога или се присъединете към спортен екип. Упражненията ще ви накарат да се чувствате по-добре, ще ви помогнат в борбата с депресията, ще ви държат ангажирани, по-енергични и дори ще ви дадат възможност да се запознаете с нови хора.

4. Мислете си за неприятните моменти от вашата връзка – често идеализираме изгубените връзки. За да се преборите с това, мислете за моментите, когато бившата ви половинка се е държала зле с вас.

Коментари
Последни видеа