На 3 години синът ми още е с памперс

Изповед на майка, която не го учи да ходи на гърне и не се притеснява

29 март 2020 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Има майки, които още щом бебето навърши 6 месеца и започне да сяда, го слагат на гърне с надеждата по-скоро да се научи на хигиена.
Сега даваме думата на майка, чийто син е на 3 години, ходи с памперс и това не я притеснява. Вижте защо.

Ако сте отгледали вече едно дете, сте наясно, че приучаването към гърне не е просто, но е необходимо. Има майки, които обясняват, че са се справили със задачата буквално за броени дни и се хвалят, че това въобще не е проблем.
Има обаче и такива, които отбягват да говорят по темата, защото изпитват тих ужас.

Баща ми наскоро уж на шега подхвърли, че ще ми е трудно да сменям памперсите на сина ми до четвърти клас. Но тъй като това време още не е настъпило, аз мисля, че детето ми не е готово да ходи на гърне.

Ето и 5 причините (оправдания), защо моят син не ползва гърне.
На мен те ми се струват най-нормални и достатъчни.

1. Всички около мен непрекъснато обсъждат темата „гърне“
Естествено, аз разбирам, че моят 3-годишен син трябва да се научи да ходи на гърне.
Всеки път, когато му сменям памперса в присъствие на член от семейството, ми задават един и същ въпрос и казват: „Той май почти се е научил да ходи на гърне?“
Като чуя това, стискам зъби и сменям темата на разговор.
Да, знам. Убедена съм, че е наложително, но синът ми още не е готов. И съм убедена, че ако всички не ме измъчваха с този въпрос, отдавна щях да съм го решила.
 

2. Честно казано, не знам от къде да започна

Не съм наясно коя точно система за обучение да приложа. Слагате го на гърнето, а след това сипвате вътре водичка?
На 3-годишно дете обаче е трудно да обясните какво правите. Вероятно трябва да прочета куп статии по темата. Но ми се струва, че това трябва да се случи някак естествено и от семосебе си.

3. Да сменям памперси за мен е по-лесно, отколкото да го слагам на гърне

Да сменя памперс за мен е много по-лесно отколкото да подменя чаршафите и пижамата на детето в 3 часа през нощта. В много случаи синът ми дори не се буди, когато го преобувам. Така съм се квалифицирала. Преценете сами кое е по-просто.
Непрекъснато да воювам с тригодишното, което въобще не иска да седне на гърнето или бързо да приключа със смяната на памперса?

4. Синът ми още не е готов да ходи на гърне

Аз определено не съм щраус, който си заравя главата в пясъка. Убедена съм, че синът ми още не е готов самостоятелно да ходи на гърне.
Около нас е пълно с деца, които още от 1,5 години са усвоили този навик, но всяко дете си има собствено темпо на развитие.
И трябва да признаете, че момичетата се учат много по-бързо от момчетата. Аз съм майка и най-добре знам, кога синът ми е готов за нещо и, кога – не.
И има още време. Нека още постои с памперс.

5. Аз още не съм готова да се захвана с обучението му

Забелязах, че когато роднини и приятели заедно започнат да ме наставляват и съветват, че е време да се заловя с тази задача, напълно губя мотивация. А никой от тях реално не се интересува дали мога да го направя.
Аз имам много ангажименти и натоварена рабата. Приучаването към гърне на сина ми не е в списъка ми с приоритетни задачи.

Точно в този житейски момент, това ще е мъчение за всички нас.
Разберете ме. 1,2 или 3-годишното дете не е нужно специално да се учи за ходи на гърне.
Естествено, ако вие сте се захванали със задачата, и всичко е станала бързо и без проблеми, може да сте щастлива.
Ако обаче това не е така? При всяка положение детето няма да ходи с памперс до гимназията – просто е въпрос на малко търпение и изчакване.
Вероятно един ден ще си спомните с носталгия, че мокрите и тежки гащи, са проблем който е останал в миналото.
Ще си мислите за моментите, когато сте слагали посред нощ нов памперс и сте му тананикали приспивна песен, за да не го разсъните. Аз обичам тези моменти на близост.
Ако вие се тревожите много, че детето все още не ходи на гърне, просто се отпуснете и помислете, че всички тези детски проблеми в един прекрасен момент така или иначе ще се решат.
Някои от тях дори по-бързо, отколкото мислите.

Наслаждавайте се на всеки миг с вашето дете, а с приучаването към гърне се заловете през лятната ваканция, когато сте на вилата или на море.

Trinity Owen, адаптация Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа