На всяка възраст страховете на детето са различни

7 лесни решения как да му помогнете да се справи

13 Февруари 2023 г.
На всяка възраст страховете на детето са различни

Илюстрация: Shutterstock

Когато детето пребледнее при вида на клоун или се разплаче в лекарския кабинет, за нас е трудно да разберем защо е толкова уплашено.
Може би сте от онези късметлии, които смело сядат на зъболекарския стол. Но когато дойде време детето да посети зъболекаря за първи път, то започна да ридае и да се гърчи, опитвайки се да стане от „страшния“ стол.
Откъде идва този страх? И как да се държим в такава ситуация: да се скараме на страхливеца за липса на смелост, да се отдадем на дълги обяснения, че това са безболезнени процедури или да отложим посещението при зъболекаря за неопределено време?

Страховете на детето, които може да се възприемат като досадна пречка, всъщност са част от неговото развитие и адаптация.
С напредване на възрастта те се променят, отразявайки промените, настъпващи в живота му. То започва да пълзи, научава се да ходи, да говори, всеки ден от живота му носи нещо ново. Всичко става толкова бързо!
Малкото хлапе трябва да се справи с всички промени, свързани с порастването, като едновременно с това усвоява много информация.
Но някои ситуации са твърде трудни за него и тогава то може да изпита безпокойство и страх.
Но родителите му винаги са до него и могат да го развеселят и да го утешат.

Нова бавачка (от 5–10 месеца до 5 години)
Защо децата се страхуват? За бебето страхът от някой непознат е начин да покаже, че разбира, че този човек не е мама или татко.
Въпросът не е, че бавачката плаши детето с нещо, а че то се доверява само на близки хора, които познава отдавна.
Има моменти обаче, когато трябва да се справя с „външни хора“, които изглеждат, говорят и миришат по различен начин от родителите си. Това е причина за тревога и тя е съвсем естествена. Не искате детето  да се доверява на всички непознати, нали?

Снимка: Shutterstock

Как да помогнем? Независимо от възрастта на детето, не трябва да го оставяте с бавачка от първия ден. Опитайте се да направите този преход постепенно: поканете бавачката у дома и прекарайте време заедно. След като детето свикне малко с нея, може просто да вършите домакинската си работа, докато те са забалвяват. След няколко дни, когато сте уверена, че са станали приятели, можете да напуснете къщата.
Не забравяйте обаче, че не трябва да правите това тайно, без да се сбогувате с бебето. Бъдете спокойни, но твърди.
На по-голямо дете можете да обясните: „Мама тръгва сега, но скоро ще се върне. И докато ме няма, бавачката ще играе и ще се разхожда с теб.“

Снимка: Shutterstock

Лекари (от 1 година до 7 години)
Защо децата се страхуват? Седейки на зъболекарския стол или усещайки студа на слушалките, детето се чувства уязвимо. Не знае какво ще правят с него. Чужди ръце докосват тялото му и това се преживява като нахлуване в личното пространство.
Медицинските инструменти изглеждат наистина страшни. От лекари се страхуват най-вече тези деца, които са претърпели болезнени медицински процедури или са били в болница. Но дори тези без негативен опит могат да се уплашат от бялата престилка, слушалките или от блестящото огледало на УНГ-специалиста.

Как да помогнем? Първо, обяснете на детето защо е необходим лекарят и му кажете, че той се грижи за здравето му. Преди да посетите лекаря, поиграйте заедно: дайте му детски медицински комплект и предложете да прегледа плюшено мече или вие самите му станете пациент.
Когато отидете на лекар, вземете играчката със себе си. Докато чакате срещата, насърчавайте детето: „Вчера лекувахме мечето, а днес не ще отидем на лекар.“
Много е важно по време на прегледа лекарят да информира детето за следващите стъпки. Спомнете си първото посещение при гинеколога – искахте ли да знаете за всички манипулации, за да се подготвите както психически, така и физически? Същото се случва и с вашето дете. Зъболекарят ще го успокои ако каже: "А сега ще погледна зъбите ви, за да се уверя, че са чисти и здрави."

Ако детето преодолее страха си, не забравяйте да го похвалите: „Виж, ето вече почти не се страхуваш, много се гордея с теб.“

Снимка: Shutterstock

Тъмно (3 до 7 години)
Защо децата се страхуват? Когато детето не вижда какво го заобикаля, то сякаш губи контрол над това, което се случва. От познатите предмети остават само неясни сенки и всяко шумолене изглежда силно и плашещо в тишината на нощта.
Тъмнината се свързва в съзнанието на хората със злото. Чудовища и злодеи живеят в тъмнината на пещери, крипти, изоставени замъци. Това е дълбок страх, който отразява страха на човек от неизвестното, от самотата, от смъртта. Ето защо много иначе безстрашни деца се страхуват от тъмното.

Как да помогнем? Най-лесният и умен начин да му помогнете да преодолее страха си от тъмното е като оставите слаба светлина в стаята му. То ще се чувства сигурно, а сънят му ще бъде дълбок и спокоен.
Попитайте какво точно го плаши в тъмното. Говорейки за своите фантазии, то със сигурност ще почувства облекчение, защото среща вашето разбиране и съчувствие. В крайна сметка ще дойде време и то ще разбере, че няма опасност и да спи на тъмно е много по-удобно.

Илюстрация: Shutterstock

Гръмотевична буря (от 2 до 7 години)
Защо децата се страхуват? Силният и непредвидим тътен може да изплаши всеки!
Докато растат, децата започват да натрупват информация от новини, филми, телевизионни предавания и истории за това какви природни явления са наистина опасни.
В страха от гръмотевична буря има и архаичен елемент, който сме наследили от нашите предци, които са смятали природните явления за мощни и гневни божествени сили. Ето защо, дори когато е в привидната безопасност в къща или апартамент, детето може да се уплаши, сякаш гръмотевичната буря представлява реална опасност.

Как да помогнем? Случва се самите възрастни да се страхуват от гръмотевици и светкавици. Можете да кажете на детето: „Колко силно гърми! Дори аз трепнах от изненада. Когато бурята отмине, няма да има повече гръмотевици.“
И след това поканете детето да изчакате заедно края на гръмотевичната буря: седнете удобно на дивана, прегърнете го и гледайте тази мощна стихия.
Можете да изразите възхищение от силата на природата: „Уау! Каква ярка светкавица! Как тя освети всичко! ”
За да превключите вниманието на детето от страх към любопитство.

Снимка: Shutterstock

Чудовища (от 3 до 6 години)
Защо децата се страхуват? За едно малко дете реалността и фантазията съществуват в едно и също пространство. В неговите представи все още няма ясна граница, разделяща тези два свята. Чудовищата могат да дебнат зад килера или под леглото, но изчезват веднага щом влезете в стаята или включите нощната лампа.
В момента, когато детето се премести в стаята, то може да бъде обзето от остро чувство на самота и изоставеност.
То се страхува от порастването и от нуждата да бъде независим, но не може да го осъзнае и изрази с думи. То може да разкаже на сутринта, че е видяло чудовище, призрак ... Или всякакви злодеи, които познава от приказките или анимационните филми.  Така то показва, че нещо го притеснява, че се страхува.

Как да помогнем? Не омаловажавайте страховете на вашето дете с фрази като: „Всичко е измислица!“ или "Не говори глупости!"
Не го засрамвайте, не го наричайте страхливец: то няма да се успокои, нито ще е по-малко уплашено. Но ще го научи да крие чувствата си, за да не му се присмиват.
Не трябва да го уверявате, че чудовището вече е избягало и е напуснало къщата: по този начин няма да го успокоите – така само ще засилите страховете му. В крайна сметка, ако ужасното създание изчезне, значи все още съществува и може да се върне!
Опитайте се да разберете какво наистина притеснява детето и го попитайте какво може да му помогне да се страхува по-малко.
Може би то ще ви помоли да седнете с него или да оставите включена нощна лампа, или да му дадете любимата си играчка.
Кажете му, че сега изглежда наистина уплашено, но страхът му постепенно ще премине и вие ще му помогнете. Така то ще почувства, че въпреки промените в живота, може да разчита на вас. 

Илюстрация: Shutterstock

Кучета (от раждането до 7 години)
Защо децата се страхуват? Въпреки факта, че кучетата са опитомени отдавна, те все още са животни и може би децата усещат зверската им природа.
Но това е „полезен“ страх: много кучета хапят и със сигурност не искате детето да тича да гали някое непознато куче. Ако хлапето се страхува, най-вероятно е било плашено: „Кучето ще дойде и ще те ухапе“.
Никога не казвайте подобно нещо на детето си, защото точно такива фрази могат да създадат страх от кучета.
Освен това този страх може да се дължи на факта, че вие ​​самите се страхувате от кучета и детето го усеща или с някакъв неприятен инцидент. Кучетата могат да бъдат непредсказуеми и дори тяхното бурно изразяване на радост също може да изплаши детето.

Как да помогнем? Този страх е съвсем естествен, но когато детето се ужасява всеки път, когато види куче, това може да му попречи да се разхожда спокойно и дори да ходи на гости, ако те имат куче.
Ако хлапето се страхува силно, не му предлагайте да се сприятели с кучето, дори и с най-доброто и спокойното.
Започнете отдалеч. Купете книги за кучета с добри илюстрации, покажете на детето си какво представляват и какво могат кучетата, колко са предани на стопаните си, игриви и че могат да бъдат истински защитници.
Дайте на детето си играчки кучета, играйте с него.
Запознайте го с малко сладко малко кученце, което живее с приятели или може би съседи. Но му обяснете, че може да докосва животни само с разрешение на стопанина и в никакъв случай не трябва да ги дърпа за опашката или за ушите, да крещи и да маха с ръце, докато са наблизо.

Клоуни (от 2 до 7 години)
Защо децата се страхуват? Вашето дете бяга ужасено от клоуна на партито и се крие зад вас? Разбира се, защото лицето му почти не се вижда под маска или плътния грим и детето се плаши от „нечовешкия“ му вид.
Трудно е да се четат емоции на боядисано лице и детето не може да разбере какво ще направи този човек, дали е приятелски настроен.
Освен това клоуните и шутовете се държат много странно: имат неестествени жестове, силни, груби гласове и необичаен начин на говорене.
За малко дете клоунът не е "забавен човек". То се плаши от странния му вид.

Как да помогнем? Ако детето ви избягва клоуните, а вие отивате на парти или цирк, трябва честно да му кажете какво го очаква там. Ако въпреки това се уплаши, е по-добре да го отведете настрани и да го успокоите. 
Попитайте детето от какво точно се страхува и обещайте, че ако не свикне и още го е страх, ще тръгнете.  Така то ще свикне с идеята, че му е дадено време само да реши дали иска да бъде на това място. Вие ще му помогнете да поеме контрол над ситуацията и тогава страхът може да се оттегли.

По материали на Parents, Мона Василева

 

Здраве на семейството

От къде идват детските страхове

Да поговорим

Страховете помагат на децата да растат

Да поговорим

Кои са новите страхове на децата (Част 2)

Да поговорим

Кои са новите страхове на децата (Част 1)

Още от Да поговорим

Хората със светла душа са призвани да бъдат добри.

Снимка: Shutterstock

5 признака, че имате светла душа, която излъчва високи вибрации

Започнете декември с писане на писмо до Дядо Коледа.

Снимка: Shutterstock

Полезни и забавни идеи за дните до Коледа

Снимка: Shutterstock

4 грешки, които жените често правят на първата си среща

Колкото и да ви се иска да се разкрещите на деца, не го правете.

Снимка: Shutterstock

Ако се развикате на детето: 7 стъпки как да си върнете доверието

Майка, която лежи на дивана и слуша музика. Снимка: Getty

 

Трите принципа на мързеливата майка

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Медът носи повече ползи, отколкото негативи на бъдещата майка.

Снимка: Shutterstock

Бебе държи пръста на майка си. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Медът носи повече ползи, отколкото негативи на бъдещата майка.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Трябва ли бременните жени да консумират мед

Може би сте се питали дали този сладък продукт може да представлява риск за вас и нероденото ви дете

Бебе държи пръста на майка си. Снимка: Getty

Здраве

По какво бебета родeни със секцио се различават от другите

Има ли разлика между естествено родените и тези дошли на бял свят с цезарово сечение

Започнете декември с писане на писмо до Дядо Коледа.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Полезни и забавни идеи за дните до Коледа

Ето как да ги организирате с празнични занимания, които ще са интересни не само на децата, но и на възрастните