Още нямам 30, а косата ми побелява

Защо става така и какво може да се направи

19 ноември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Първият бял косъм не е точно подаръкът, който очакваме на 20+ години, и обикновено реакцията е някоя безумна постъпка като отскубването му или „философски“ размисъл за неизбежното остаряване.

И двете навяват безсилие и тъга, но не променят факта, че косата побелява с възрастта, че някои хора съвсем млади имат сребро в косите и че боядисването е решение, което не всеки би искал да избере за себе си, но май че голям избор няма. Да караме поред обаче: първо обясненията, после – решенията.

Защо косата побелява

Защото клетките на организма престават да изработват пигмента меланин и с годините това се случва при всички хора, затова и белите коси погрешно се асоциират със старостта. В млада възраст също е възможно меланинът да започне да намалява – това не е аномалия. Причината за ранното побеляване може да бъде някакво заболяване, например витилиго, но общо взето става дума за наследственост.

Ако някой от родителите ви е започнал да побелява рано, вероятността това да се случи и на вас е около 80%. Някои етноси по правило побеляват по-рано, например кавказците, докато афроамериканците и азиатците – по-късно, отколкото други народи.

Стресът също играе роля за загубата на пигмента, но за това също е необходима генетична предпазположеност.

Какво може да се направи

Науката не е открила средство, което може да възобнови или да стимулира изработката на меланин в тялото, затова, когато видите бели косми, имате два варианта и никой от тях не включва изскубването им. Ефектът от него е слаб – на мястото на белия косъм ще израсне друг, също бял. Освен това рискувате на увредите фоликулите и така да нарушите растежа на косата.

1.Боядисване – това е оптималният начин да замаскирате побеляването. Избирайте цвят, близък до естествения, защото, когато косата израсте, в корените ще си личи грозна разлика. Този момент е най-големият проблем в случая с боядисваните коси.

За да го неутрализирате, използвайте краткосрочни средства, например, замаскираща спрей боя, докато направите цялостно боядисване. По този начин можете да удължите периода между две боядисвания от 6 до 8 седмици.

Ако побеляват само отделни косми, а не големи участъци, пробвайте смесено боядисване или на кичури, като добавяте няколко светли към неутралния цвят – така побелелите участъци няма да се набиват на очи.

2. Да не ви пука от белите коси. В наши дни култът към идеалното и представите за красота се променят, все по-често изпъква тенденцията към съхраняване и подчертаване на индивидуалността, а не гримирането ѝ и превръщането ѝ в нещо друго.

В миналото е имало много стигми, свързани с побеляването – символ на старостта и погрозняването, но това са стереотипи, като тези, че жената задължително трябва да носи пола, примерно.

Пепелявият цвят на косата освен това е доста актуален и много млади момичета посребряват косите си, за да бъдат по-забележителни. Няколко обезцветени кичура или бретон могат да придадат доста интересен оттенък на външността, а при много жени и мъже посребрените коси не само изглеждат хармонично, но и красиво. Това, разбира се, зависи и от естествения тон на косата – равномерно разпределените тъмни и бели коси обикновено създават красив контраст.

Докато светлите коси, когато посивеят, могат да придобият жълтеникав оттенък и не изглеждат особено добре.

Дали ще се примирите с побеляването или ще го замаскирате зависи от това как се чувствате добре – ако се харесвате по даден начин, не променяйте нещата. Някои, разбира се, все още мислят, че жена с бели коси изглежда зле – не им вярвайте, вярвайте на огледалото.

Онова, което трябва да ви интересува, е най-вече как да се грижите за побеляващите коси, които се различават от другите не само по цвят, но и по структура – по-плътни са.

Губейки пигмента меланин, те стават и по-чупливи, и по-уязвими на външните влияния: ултравиолетовите лъчи ги увреждат по-лесно, мръсният въздух им вреди, а и с тях косата изглежда по-твърда. Така че редовно нанасяйте подходящи маски и балсами и също помислете за прическа, с която грижата за бялата коса е по-лесна, например пикси, каре или удължен боб.

Марина Атанасова по материали на heroine.ru

 

Коментари
Последни видеа