Родените през ноември – 5 удивителни научни факта

Защо учените твърдят, че са изтеглили печеливш билет и какви са техните предимства

02 ноември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Бебета, родени през ноември, са изтеглили печеливш билет. Доказват го многобройни изследвания. Ето фактите. 

Те се с добро здраве

Родените през ноември са по-едри в сравнение с тези, които са родени в края на пролетта и на лятото. Данните са публикувани в списание Early Human Development и тази разлика се запазва и в бъдеще. Когато станат на 7 години тези деца са по-високи и тежат повече в сравнение с връстниците.

Учените обясняват това с факта, че бременността преминава през най-слънчевото време на годината, когато майката получава много витамин D, който играе ключова роля във всички жизнени процеси. Теглото при раждане има огромно значение за бъдещото развитие на детето, затова тези, родени през октомври, имат шанс като цяло да са по-здрави от връстниците си, родени през другите месеци на годината.

По-силни са

При проучване на физическите данни на учениците се установява, че тези, които са родени през ноември, са в по-добра физическа форма и са по-силни, в сравнение с дошлите на бял свят през април, май и юни. Те си справят с 10-15% по-добре а тестовете за физическа подготовка съобщава списание International Journal of Sports Medicine.

Те са  ранобудни тип „чучулига“

Както сочи изследване, проведено от италиански учени, децата родени в края на есента, когато денят е по-къс, си лягат да спят по-рано, в сравнение с родените през пролетта и лятото, но и стават рано. „Ранните пилета“, наричани и чучулиги, поздравяват слънцето всяка сутрин, готови са веднага да излязат навън и да започнат работа.

Сред тях има много левичари

Според проучване на университета във Виена, момчетата родените в периода ноември до януари, имат повече риск да се окажат левичари, в сравнение с родените в другите месеца на година.

Обичайно са дълголетни

Изследователи от Чикагския университет установиха в кое време на годината се раждат най-дълголетните хора.
Оказва се, че тези, които са дошли на бял свят от септември до ноември, са с два пъти по-големи шансове да бъдат дълголетници, в сравнение с родените през март.

„Колко дълго ще живеете, какъв ще ръстът и теглото, успехът в училище, дали ще сте тип „чучулига“ или „сова“, ще боледувате ли – зависи и се определя от много фактори, не единствено от зодията, а от времето, в което сте напуснали матката“, обяснява  известният невробиолог и сътрудник на Оксфордския университет д-р Ръсел Фосър.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.