Секс след раждането

5 хитри идеи как да възстановите интимността помежду си

09 февруари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

 

Много неща могат да убият секса - от проблеми в работата, стрес, здравословни проблеми до прекомерни притеснения за пари и живота занапред. И, разбира се, появата на дете не може да не повлияе на интимността между съпрузите, които сега се опитват да влязат в нова роля.
Липса на сън, памперси, бебешки плач и минимум свободно време - фокусирайки се върху "детската" тема, сексът някак отива на заден план, обяснява семейният психолог Естер Перел.

Съвет 1: Помолете за помощ
Просто нямате време за интимен живот – затова се опитайте да се разтоварите. Ако роднините не са склонни да помогнат с детето, потърсете приятели с деца, други семейства, с които да се редувате да гледате децата поне една вечер в седмицата. Това ще ви позволи да прекарвате повече време сами.

Съвет 2: Отделете време за себе си
Опитайте се да планирате живота си така, че да имате време за релакс. Просто легнете в топла вана със слушалки, отидете на тренировка, разходете кучето за няколко часа вечерта, прочетете книга. Помага за успокояване и отпускане.
За да работи това, важно е правилно да се разпределят отговорностите в двойката, така че никой да не се претоварва.

Снимка: Shutterstock

Съвет 3. Правете си срещи
Децата променят всичко - но се опитайте периодично да си осигурявате свободна вечер, само за вас двамата. Нека това е съвместна разходка в парка, ходене на кино или театър, среща с приятели в ресторант.
Ако имате възможност да планирате по-дълга ваканция и има на кого да оставите детето, това ще помогне за възстановяване на интимността в отношенията.

Съвет 4. Когато останете насаме, не обсъждайте въпроси, свързани с детето
Представете си: най-накрая сте успели да излезете и да останете за малко без детето. Не обсъждайте цената на памперсите, нито от къде ще купите пюре, количка, още по-малко, разглеждайте снимки на бебето на вашия смартфон.
Малко вероятно е това да помогне да се отпуснете, да се настроите на романтична вълна и да се почувствате отново влюбени.

Съвет 5. Измислете нови занимания
Дегустация на вино, ски, грънчарство, музей или изложба – опитайте се да посетите различни места с партньора си и да направите нещо ново заедно. Както знаете, новостите стимулират производството на тестостерон.

По материали на Psychologies, Мона Василева

Коментари
Последни видеа