Скъпоценни имена, които обещават богатство

„Златни“ и „сребърни“, за момчета и момичета

14 май 2022 г.

Снимка: Guliver / iStock

И древногерманското име Хенрих, което и до днес се среща много често в Англия и Щатите като Хенри, и френското име Анри, което има същия произход, се превежда като „богат земевладелец“.

Но освен тях има много имена, които символизират богатство. В Италия те са Адриан и Адриана, макар че са с древногръцки произход, във Великобритания – Ричи, в Испания – Хавиер… Общото помежду им е това, че всички означават едно и също нещо – „богат“.

Джоан Роулинг избира за своя герой Хари Потър име със значение на „богат“ и „силен“ и това е напълно оправдано.

Снимка: Guliver / Getty Images

Хари произлиза от древногерманското име Харик и се превежда именно така. Неслучайно така се нарича и един от най-известните принцове на планетата – внукът на кралица Елизабет I.

Но най-популярният, макар и измислен притежател на името Хари не само владее внушително състояние в банка Гринготс, но и успява да победи Сами-Знаете-Кой.

Певицата Алла Пугачова признава в интервю, че тя и мъжът ѝ Максим Галкин са нарекли своя син така именно в чест на Хари Потър.

В женски вариант

Ауди и Лексус не са само марки автомобили, както може би си мислите, но са и женски имена във Франция и САЩ, и се превеждат като „богата“.

Същото значение имат и латинските Лукреция, което значи още "светеща", еврейското Джесика със значение и на "далновидна", арабското Жазиля, славянското Жирослава, скандинавското Ингрит, испанското Одилия, японското Томико, гръцкото Китос.

Златни деца

Във всички времена от човешката цивилизация златото си остава главен символ на богатство, затова и различните народи наричат децата си в чест на благородния метал.

Момчетата са Аврелий (от латински), Голди (от английски), Ибриз (арабски).

Някои жени също се наричат Голди, например актрисата Голди Хоун, снимка: Guliver / Getty Images

У нас от славянски е добре познатото Златан, Злати, Златомир и дори Златоцвета за момиче.

Красивото персийско име Зара също се превежда как „злато“, а второто му значение е „зора, изгрев“. А едно от най-красивите турски имена - Алтън Ай означава „златна луна“.

Сребърни имена

Среброто е също ценен метал и един от най-скъпите материали за монети. Силвър е най-често срещано мъжко име в САЩ и Великобритания, но Сребро и Сребра си имаме и у нас. В арабския език има двойка имена, които са „сребърни“ – Алфиса и Алхиз.

Симузар е персийско име, което се превежда като „сребро и злато“.

Още скъпоценности

Динар – това не е само парична единица в някои страни в Европа, Африка и Азия, но и популярно арабско име, което означава „скъпоценен камък“.

Същото означават и албанското Жавдет и еврейското Якар. Елмаз е арабското име за диамант. Имената Перла, Бисер и Бисера, а също и Седеф и Седефка са красиви български имена, които се родеят с гръцкото Рита – „скъпоценна перла“.

Името Меган е с ирландски произход и означава и „перлена“, и „силна“.

Актрисата Меган Фокс, снимка: Guliver / Getty Images

Много индийки се казват Опал, а пък китайското име Бо се превежда като „скъпоценно момиче“.

По материали на deti.mail.ru

Коментари
Последни видеа