Второто дете: 7 неща, които родителите трябва да научат

Много семейства трудно преживяват този етап

25 януари 2023 г.

Илюстрация: Shutterstock

Идването на второто дете може да взриви отношенията и в най-здравите семейства. Особено, ако само единият от родителите жадува за увеличаване на семейството, а вторият не особено. Не се случва идеалният сценарий - щом се роди детето, семейството да се обедини. На практика не става така.
Как да поддържаме здрави връзки и брак в условията на хроничен стрес и недоспиване, съветва психоложката Дария Захарова.

Семействата, които вече имат бебе, знаят, че то не предполага само сладки коледни фотосесии и гукане безкрай.
На първо място, това са безсънни нощи, добавят се още домакински грижи, а умората става постоянна. На този фон се появява раздразнителност, която съпрузите често насочват един към друг. Майката временно е в социална изолация, а таткото чувства своята повишена отговорност. 
Второ, двойката е изправена пред предизвикателството да поддържа не само собствената си връзка, но и отношенията с първото дете.
А то също се нуждае от помощ, за да изгради връзката си с новото бебе.

Семейството е едно цяло и ако един от неговите „елементи“ не работи добре, това се отразява на останалите.
За да преживеете кризата, причинена от появата на второто дете, възможно най-леко, трябва да се подготвите за това предварително. В идеалния случай още преди бременността.

Подкрепете по-голямото дете
Важна стъпка е грижата за психологическото благополучие на първото дете. Тук родителите трябва да действат заедно: липсата на единна политика ще се отрази не само на отношенията между децата, но и ще доведе до конфликт между тях и ще ги разедини.

Изключително важно е да внушите на детето си, че го обичате много и ще продължите да го обичате и след появата на бебето. Добре е баткото да участва в планирането на брат, сестра: заедно помислете за името, заедно изберете креватчето за бебето, нека разкаже на баба и дядо с какво ще помага и как ще учи бъдещото бебе. Със сигурност той ще бъде доволен, че именно на него ще се повери да научи брат си или сестра си да кара колело.
Включването на по-голямо дете в посрещането и вземането на бебето от родилния дом, ще му помогне да приеме това като дългоочаквано и радостно събитие.

Думи-послания и думи-табута
В моменти на напрежение и умора съпрузите често хвърлят взаимни обвинения един срещу друг, което силно подкопава доверието и руши обстановката в дома. По-добре е да си дадете време да „поемете дъх“, за да не кажете нещо излишно. Застанете на страната на съпруга си, опитайте се да го разберете и изслушате.
Важно е да се научите как да общувате без обвинения: изключете „съскащата“ интонация, говорете за чувствата си, като използвате така наречените „думи за съобщения“ („Разстроен съм“, „Ядосан съм“, „Много съм критичен към теб сега").
Личните обиди и нападки трябва да станат табу.
Трябва да се научим да не търсим виновен, а да изместим фокуса на вниманието върху самата ситуация или върху проблема и да търсим неговото решение.

Снимка: Shutterstock

Ново хоби и лично пространство
Известното правило „слагай първо на себе си кислородната маска, после на детето”, важи и за семейния живот.

Всеки от съпрузите, за да не прегори емоционално и да продължи да се наслаждава на партньора и децата, трябва да намери време да възстанови собствените си сили.
Това може да бъде среща с приятели или ново хоби, което ще ви помогне да откъснете ума си от рутината.
Личното пространство ще позволи на всеки от съпрузите да „диша“ и да хвърли нов поглед на своята сродна душа.

Качествено споделено време
Колкото и трудно да печелите допълнителни пари, за да издържате семейството, помислете да наемете бавачка. Поне за няколко часа. Друг вариант е да убедите баба да поседи няколко часа с децата.
Създайте си навик да си организирате срещи само за вас двамата веднъж седмично.
Внимание, в този ден е строго забранено да стоите вкъщи.
Отидете на кино, кафене, разходете се в парка. Основното нещо е да се забавлявате и да не мислите за нищо.

Поддържайте сексуален интерес
Разбира се, в началото на фона на умората, сексуалното желание може да изчезване. Въпреки това се опитайте да поддържате сексуален интерес, дори да експериментирате.
Не поставяйте табу на темата за секса.
Откритото обсъждане на сексуални въпроси може значително да обедини и възстанови желанието и интереса един към друг.

Помолете за помощ
Чувствайте се свободни да поискате помощ от всеки, който е готов да ви я предостави. Съседът предлага да ви купи памперси за бебето, да разходи кучето ви - съгласете се.
Лелята иска да се разходи с бебето - кажете „да“. Или може би майка ви ще предложи да прекара нощта с бебето, за да поспите. Съгласете се охотно и ѝ благодарете.
Не забравяйте, че здравият сън е ключът към доброто ви настроение, което означава, че шансовете за мир и усмивки в дома се увеличават.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.