Защо майките са толкова чувствителни, а татковците – обрани в емоциите

На какво се дължат различията и как да ги накарате да работят във ваша ваша полза

14 септември 2022 г.

Снимка: Getty

Майките са „виновни“...
Имат по-чувствително ухо

Доказано е, че жените чуват средно два до три пъти по-добре от мъжете. Освен това те използват по-активно дясното полукълбо на мозъка, което отговаря за емоциите. Ето защо те са по-податливи на най-леките интонации на плача и ритъма на дишането на бебето, обяснява психологът Олеся Агранович.
Към всичко това се добавят и промените, които настъпват в мозъка след раждането, плюс най-мощните инстинкти - жената, дори когато е в кома, е в състояние да чуе плача на бебето и да реагира. И това не е свързано с речта: описн е случай, когато новородено е било поставено на гърдите на майка, изпаднала в кома поради усложнения при раждането, и тя се е събудила, когато бебето е започнало да плаче.
А мъжете използват повече лявото полукълбо, което отговаря за логиката и мисленето. Когато бебето изпитва дискомфорт, майката улавя този зов за помощ много по-добре и по-бързо от бащата. Докато татковците по време на най-дълбокия сън на практика въобще не могат да чуят дори силния плач на бебето.

Снимка: Getty

Имат нужда от нежност
След раждането нивата на окситоцин и пролактин у майката значително се повишават, Нуждата им от докосвания и ласки нараства. Тези два хормона улесняват и стимулират създаването на привързаност към бебето. А какво по-ефективно и вълнуващо от нежното общуване очи в очи с бебето, дори и посред нощ?

...но татковците също са "виновни"
Те избягват емоциите

Мъжете са склонни да влагат по-малко емоции в отглеждането на деца. Но защо?
Както вече казахме, представителите на силната половина на човечеството се различават значително от жените в проявата на чувствата си, опитвайки се да ги демонстрират възможно най-рядко. Затова често, вместо да пее на бебето у дома, той показва прилив на енергия на работа и дава всичко най-добро от себе си в нов проект. Така той показва любовта и предаността си към семейството. Това трябва да се има предвид при разпределението на отговорностите.

ТОЙ е по-малко податлив на феромоните
Феромоните са химикали, сравними с хормоните, които помагат на хората да общуват помежду си на емоционално ниво. Попадайки във въздуха, те се възприемат от чувствителните рецептори на обонятелните органи, които предават "емоционални сигнали" на кората на главния мозък. Истинско шесто чувство, което, както се оказва, е по-развито при жените. Когато бебето изпитва някакъв дискомфорт или се нуждае от защита и подкрепа, майка му улавя този зов много по-бързо и по-добре от бащата.


Снимка: Getty
ТОЙ не е толкова чувствителен
Жените носят детето девет месеца, раждат, повечето кърмят, домакинстват, работят. А представителите на силната половина на човечеството често не разбират до каква степен понякога е уморително да си майка и домакиня едновременно. Но всичко може да се обясни. Мъжката психика е подредена по такъв начин, че съчувствието не им е винаги присъщо. Така че, ако искате да получите помощ от любимия си мъж, кажете му директно за това.

..и главният "виновник" е бебето
То е по-привързан към майка си

Всичко е много просто. При първото мрънкане, още преди да заплаче, майката вече е там, действа и двамата са нежен тандем. И кой е главният герой тук? Не е майка, както може да си помислите, а самото бебе. То избира кой да е най-близо до него. И от кого е по-доволен?
От своя страна майката получава безусловна любов от бебето си, което ѝ носи голямо удовлетворение. Няма нищо изненадващо в това, че тя се заема с тази задача с такава радост. И майка ѝ, и баба ѝ, и прабаба ѝ, както всички жени от незапомнени времена.
А какво да кажем за бащата? За да не прекъсва тази идилична връзка между майка и бебе, той просто се оттегля от сцената. И струва ли си след това да се обиждате на съпруга си, че той спи толкова спокойно?

Снимка: Getty
Как да научим мъжа да бъде активен
Както знаете, мъжете не разбират от намеци, те са доста директни и обичат яснотата и яснотата във всичко.
Ето защо, ако искате съпругът да ви помогне, научете се да говорите разбираемо:

„Ти даваш последния биберон с мляко в единадесет часа, а аз приготвям нощната порция." . По-добре обаче е да го подготвите предварително с всички необходими инструкции.

„През следващите три месеца ти ще зареждаш хладилника.“ И направете точен списък за пазаруване.

„ Аз спя в неделя сутрин, а ти се грижиш за бебето. Направи си плана  така, че да сте заедно!“

„Тъй като съм заета с бебето, ти ще отидеш до химическото чистене и до пощата.  Благодаря ти, че наистина ми помагаш много."

„Аз приготвям вечеря за нас, ти ми сервираш закуска в леглото.“

„Следващия уикенд излизаш с бебето и аз правя каквото си искам два часа.“

Мона Василева

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа