Просветното министерство променя стандартите за детските градини

Още от тази есен се планира промяна на времето за престой и на учебното съдържание в детската

12 април 2016 г.

Министерството на образованието иска от тази есен да въведе нов стандарт за предучилищно обучение, съобщава manager.bg, като се позовава на bTV.

Ако работите на 8-часов работен ден, а пътят от местоработата до детската градина на детето ви е около час, от следващата учебна година ще трябва много да бързате. Планираните промени предвиждат престоят на децата в детското заведение да не е повече от 10 часа. "Имаме деца, които идват още с отварянето на детската градина в 7:00 часа, има и деца, които ги вземат малко преди затварянето в 19:00 часа", обяснява педагогът Галя Нешкова. 

Промени има и в учебното съдържание, което трябва да усвоят децата. "И наредбата, и предложените за обсъждане образователни стандарти, водят точно към това - превръщането на детската градина в училище", казва проф. Елка Янакиева от катедра "Предучилищна педагогика" в Югозападния университет.

"За първи път в самата наредба са заложени текстове, които насочват точно към начина на поднасяне на информацията - той да бъде игрови", обяснява Ваня Трайкова, експерт в Министерството на образованието и науката. Педагозите обаче предупреждават, че игровата форма на обучение не може да замести същинската игра.

За пръв път се въвеждат полудневна и почасова форма на обучение в детските градини, а ако детето не посещава детска градина - родителите ще трябва да представят за одобрение от специална експертна комисия програма за неговото самостоятелно обучение и развитие.

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.