Как да не преядете по празници

Ето някои полезни съвети от диетолози, които ще направят удоволствието по-приятно и доста по-леко

22 декември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Почивните дни около Коледа и Нова година са сериозна заплаха за здравето. Колкото и да са апетитни и вкусни приготовленията и събиранията с близките хора, опасността от преяждането на поредицата от пиршества си остава и отрупаните трапези, символизиращи очакваното изобилие в предстоящата година, могат да нанесат големи вреди.

Неслучайно януари се смята за най-„болният“ месец, като се има предвид не само рискът от заразяване с грип или настинка, но и последствията на прекаленото ядене и пиене върху стомаха и жлъчката през декемврийските празници.

Затова никога не са излишни тези прости, но ефективни съвети от диетолози:

Не гладувайте през деня

Докато домакините приготвят различните ястия, не си позволяват да опитват, нито дават на останалите от фамилията да си похапнат, защото нали ще ядем довечера. Това не е правилен подход - последващото претоварване на организма с 5-7-11 или колкото са там блюда на празничната вечеря може да доведе до заболявания на стомаха, жлъчния мехур, червата и черния дроб. За да не стане така, хранете се точно така, както и в останалите дни от годината – няколко пъти през деня, но като намалите обема на порциите.

Не бива да мислите, че след лека вечеря по-късно няма да ви се приядат салати и ордьоври през нощта, докато посрещате Новата година. Храната се смила в течение на два-три часа, затова съветът на диетолозите е да ядете както обикновено, за да не прекалите точно на празника.

Снимка: Shutterstock

Съставете леко празнично меню

Вещите кулинари, за каквито се смятат мнозина, се стремят да дадат всичко от себе си на празничните вечери: руска салата, месо с картофи, баклава… В тях количеството на мазнини и въглехидрати е огромно и организмът не може да се справи с подобен наплив на вредни вещества.

Именно затова се засищаме бързо, а тежестта в корема остава дълго. Затова пригответе лесноусвоими ястия, които няма да навредят на храносмилателната система, и с които няма да свързвате посрещането на Новата година със страдания заради преяждане.

Ако изберете леки зелени салати или такива с повече зеленчуци, а не на основата на майонеза и картофи, а плодовете преобладават пред тестените десерти, ще си направите голяма услуга на здравето.

Избирайте внимателно какво пиете

Повечето хора започват да си казват наздраве още доста, преди да настъпи Новата година. За нея е характерно и смесването на концентрати, вина и шампанско, а накрая отново концентрат, което е изключително вредно. Като прибавим и подсладените газирани напитки и сокове, и калоричността на алкохола както и фактът, че той предизвиква чувство на глад, проявете разум и намалете темпото и количествата, съветват диетолози.

Откажете се от напитките, в които има захар, от газираното, избирайте леки напитки и се придържайте умерено към тях; не смесвайте различни видове алкохол, или ако все пак го направите, нека количествата са минимални и между отпиването да има време. А най-добре е въобще се откажете от алкохола, ако е възможно.

Снимка: Shutterstock

Правете почивки от яденето

Почивайте си от храната и нека да е по-често, особено в дългата новогодишна нощ, когато непрекъснато на масата изникват нови и нови кулинарни изкушения. Излезте на разходка, на балкона, танцувайте, играйте на някакви игри, не посвещавайте цялото време на трапезата.

А преди да започне пируването, си отдъхнете добре, наспете се, разходете се и не бъдете готови да прекарате часове седнали пред чиниите.

Позволяваме си и още един съвет: Отношението към храната е сред нещата, които децата усвояват от родителите си, затова - внимавайте как и какво ядете и пиете: малките, както се казва, ни гледат в устата и копират всичко, което правим ние.

Коментари
Последни видеа