Защо на 10-11 години потта започва да мирише

Каква хигиена е нужна за детето и защо да ограничим пилешкото, обяснява д-р Денкова

Снимка: Shutterstock

Децата тичат, играят, спортуват и естествено се потят.  Едни по-обилно, други – не толкова.
Потенето е нормална функция на организма и чрез нея се осъществява терморегулацията. По повърхността на кожата има стотици хиляди потни жлези, от които потта излиза от тялото и така се охлаждаме.

„Същият процес се наблюдава и при децата. Някои малчугани се потят усилено и това в повечето случаи е нормално. Има и изключения, когато потенето е сигнал за заболяване.
Например при бебето първите признаци на рахит са свързани с  обилно изпотяване.

То може да издава и недостиг на някои витамини  - например В12, заболяване на щитовидната жлеза или диабет“, обяснява  дерматологът д-р Радина Денкова.

На какво се дължи обилното потене при 10-11-годишните и защо потта им започва да мирише неприятно? Какви мерки могат да вземат родителите, тъй като не всички методи са приложими при малките деца, които са на прага на пубертета.
На тази тема разговаряме с д-р Денкова. 

Снимка: Авторът

Д-р Денкова, обикновено потта започва да мирише едва в пубертета, когато се събудят хормоните. Защо напоследък майките търсят консултация за 10-11-годишни момиченца?

През последните години се забелязва тенденция на по-ранно настъпване на пубертет. И обилното потене при малки момиченца още от 10-11 години, при което и потта мирише неприятно, може да първият признак на започнали хормонални промени.  

Миризмата е сигнал за започваща хормонална активност. А, ако потта мирише силно, подсказва бурно хормонално развитие. Това притеснява и децата, и родителите. Момиченцата усещат, че нещо не е наред, притесняват се и се срамуват. Навлизайки в пубертета, те стават много чувствителни, раздразнителни и не се харесват особено.
А обилното потене ги притеснява допълнително и създава психологически дискомфорт. Заедно с него или малко след това започва и окосмяване – в областта на ингвиналните гънки, пубиса и под мишниците.

Снимка: Guliver / iStock

Много родители се интересуват дали на тази възраст космите може трайно да се премахнат с лазерна епилация. Причината за миризмата обаче не са косъмчетата, а хормоналната активност и повишаването на естрогените - женските полови хормони. Това е нормален процес за тази възраст и подходът трябва да е по-различен.

Какво могат да направят родителите и какви мерки да вземат? 

Трябва да се търси не само козметично решение, а да се промени храненето, хигиената и използването на подходящи средства срещу потене – антиперспиранти и дезодоранти, с определени аромати, които неутрализират неприятната миризма.
Само така психологическият проблем на детето ще се реши. Защото, ако не му помогнем, то вероятно ще се затвори в себе си и ще започне да страни от връстниците си.  

Какви са конкретните ви съвети в тази посока, д-р Денкова?

Хранене

Последни проучвания в тази посока препоръчват да се избягва пилешкото месо и въобще месото да е на трапезата не повече от 1-2 пъти седмично. Да се ограничат и млечните продукти, които са резултат от силна преработка. 
Да се яде повече риба – но тя да не е замразена и такава, която е гледана при изкуствени условия в развъдник, а прясна, морска и океанска. Защото рибата от развъдниците, млякото и млечните произведения през последните 10 години са пълни с хормони и с антибиотици, заради начина на отглеждане на животните. 

Тези хормони, приемани и чрез храните ни влияят и малко или много са причина за ранното настъпване на пубертета. Да не се прекалява със сладките храни, както и със зърнените, които съдържат повече глутен.

Хигиената

Задължително е вземането на душ сутрин и вечер. Измиването само под водната струя обаче не е достатъчно, защото тя не може да отмие потта. От потните жлези тя се излива на повърхността на кожата, окислява се и е добра среда за микроорганизмите – оттам идва и миризмата. Косменият фоликул и потната жлеза са близо едно до друго. Косъмът задържа потта, а влагата създава  условия за  развитие на бактерии, откъдето идва и неприятната миризма. 

Затова измиването сутрин и вечер – особено в гънките трябва със сапун или гел, който е по-мек и по-щадящ. Добре е да се купуват марки от медицинска козметика, от аптеките.

Дезодоранти

Има два вида средства срещу потене – дезодоранти и  антиперспиранти, които съдържат алуминиев хлорид и алуминиеви вещества. Те намаляват отделянето на потта от потните жлези. Дезодорнатите пък имат ароматизатори, които неутрализират неприятния мирис.

За по-малките деца са по-подходящи дезодоранти, които не съдържат алуминиев хлорид. Те са напълно достатъчни, за да се справят с прекомерното изпотяване, което е резултат от настъпване на пубертета. А ароматите им неутрализират неприятна миризма. Например Hidrofugal classic може да се използва и за момчета, и за момичета, защото е с подходящ аромат и неутрализира миризмата. Другият вариант е Hidrofugal sensitive, подходящ за нежната детска кожа.

За кого са подходящи антиперспирантите?

Има хора, при които потенето е по-обилно и се явява в определени зони – състоянието е известно в медицината като хиперхидроза. Явява се в определени зони и налага по-специални мерки. Хиперхидрозата засяга ръцете, дланите, стъпалата, мишниците. При мъжете – челото.

В тези случаи антиперспирантите са подходящи - съдържат алуминиеви соли, които потискат отделянето на пот.

Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа

Не чакай

18 януари 2021 г.