Проф. Петрова: Така нареченият „сух пост“ е безумие

И „водният“ носи само вреда за детето

18 септември 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

„За мен така нареченият „сух пост“ е безумие, това обаче не означава, че „водният пост“ – защото има и такава разновидност, е по-приемлив. 
В единия случай детето се лишава напълно от храна за 1-2 дни, и му се дава вода, в другия се лишава не само от храна, но и от вода. 

Искам да обясня какво става с организма на детето, ако се лиши от храна или от вода, което е много-по-рисково за здравето!" ,  каза проф. Стефка Петрова, национален консултант по детско хранене и диететика.

Без храна

Родителите решават, че трябва „да стимулират“ естествени защитни сили на детето и 1-2 дни го оставят на вода, без да му дават храна.

Какво се случва с детския организъм?

При децата метаболизмът е много по-бърз в сравнение с този на възрастните. Затова те огладняват често и лекарите препоръчват да се хранят 4-5 пъти на ден.
Колкото са по-малки, толкова по-често трябва да ядат.
И, ако възрастният може да остане 5-6 часа, без да усети глад, детето огладнява бързо, защото от една страна стомахчето му е по-малко, а от друга - метаболизмът му е по-ускорен.

Проф. Стефка Петрова
Снимка: авторът

При децата запасите на въглехидрати под формата на гликоген в черния дроб и мускулите са по-малки от тези на възрастните. Ако детето се лиши от храна, организмът има свои енргийни потребности. И, за да ги удовлетвори, първо започва да разгражда гликогена.

Запасите обаче свършват бързо и нивото на кръвната захар намалява. Детето видимо е отпаднало, вие му се свят. Това са проявите на хипогликемия. 
Нарушават се функциите на мозъка, тъй като единствено глюкозата и енергиен източник за мозъчните клетки. Оттук концентрацията, вниманието и запаметяването намаляват, което означава, че обучението страда сериозно.

След бързото разграждане на малките запаси от гликоген, започват да се разграждат мазнините.

Повечето токсични вещества са мастно разтворими и при усилено разграждане на мазнините, те нахлуват в кръвта. 
Ако детето пие достатъчно вода, то ще ги изхвърли с урината. Това обаче натоварва както черния дроб, който е основният детоксикиращ орган, така и бъбреците.

При малките деца тези органи нямат капацитет като при възрастните. Токсичните вещества се обезвреждат и се отделят по-бавно, а негативният  ефект  е по-продължителен. 

Много скоро, наред с разграждането на мазнините започват да се разграждат и белтъците. Първоначално това става за сметка на мускулните белтъци – с други думи при двудневно гладуване се засяга и мускулатурата. 
Пълен глад 1-2 дни седмично води до значително намаляване на енергийния внос,


което се отразява върху теглото, включително и върху мускулната им маса. И задържа развитието на децата. 

Снимка: Guliver / iStock

Затова, ако детето е с наднормено тегло, ние не препоръчваме лишаване от храна, още по-малко – глад.

Ние препоръчваме да се промени моделът на хранене. Да се махнат солени, мазни, пържени храни, такива с рафинирано брашно и да се засили физическата активност. При здравословно умерено хранене и добра физическа активност растежът на детето няма да се задържи.

Без вода

Лишаването на децата от вода за 24-48 часа крие много сериозни рискове за здравето и дори за  живота им. То непременно води до обезводняване, което в зависимост от възрастта и състоянието може да започне много  бързо и да доведе до различни по тежест неблагоприятни ефекти.

За да функционират, всички клетки и всички органи се нуждаят от вода.
Водата в организма е много – при възрастните около 55%, при децата е значително повече (65-70%), а при кърмачетата 75%.
Мозъкът е с особено високо съдържание на вода (80%) и дехидратацията се отразява много бързо неговите функции - намалява вниманието, концентрацията и запаметяването, настъпва сънливост и летаргия.

Всеки ден организмът ни отделя с урината, фекалиите, чрез кожата и при издишване около 5-10% от водата в тялото и тя трябва ежедневно да се възстановява.
Това означава, че едно дете на 1-3 години трябва да приема ежедневно около 1100-1300 мл вода.

Снимка: Guliver / iStock

С възрастта водните потребности се увеличават.
Например на 3-6 години нуждите са от около 1300 -1600 мл, при момче над 14 години те са средно 2500 мл, а при момиче на същата възраст е около 2000 мл дневно.
Тази вода се приема основно от течностите, но също и с храните.


При разграждането на въглехидратите, мазнините и белтъците се образува вода, това е т.нар. ендогенна вода, но тя е много малко количество и е абсолютно недостатъчна за удовлетворяване на водните потребности.

Когато детето не пие вода, организмът се опитва да я съхрани, като намали нейното отделяне чрез урината, бъбреците я отделят в по-концентриран вид и в  по-малки количества.
Бъбреците на децата обаче имат по-малка способност да концентрират урината от тези на възрастните и обезводняването настъпва по-бързо. 

Водата има ключова роля в поддържане на постоянна температура на тялото, което е много важно за правилното функциониране на органите, особено за мозъка.
Температурата на тялото се увеличава, ако не се отделя достатъчно топлина чрез изпотяване през кожата, което е значително намалено при дехидратация.

Децата са особено чувствителни по отношение на нарушения в терморегулацията при дехидратация. Тя бързо води до увеличаване на температурата в мозъчната кора, което е свързано с нарушаване на мозъчната функция.

При липса на вода, кръвният обем намалява и кръвта се сгъстява, кръвното налягане пада. Доказано е, че умерената дехидратация при децата при загуба на 2% от водното съдържимо на тялото, води до намаляване с 20% на умствения и физически капацитет.

А загуба на 3% от телесната вода при децата може да доведе до топлинен удар, ниско кръвно налягане, сърцебиене и треска. 

Дехидратацията нарушава електролитния баланс на кръвта, калият намалява, натрият се увеличава. Това може да предизвика сърдечни аритмии, а в някои случаи  и фатални инциденти.

Когато започнат да се разграждат мазнините, в кръвта постъпват токсични вещества, но те не могат да бъдат изчистени,  И, ако приемът на вода е ограничен, няма как да бадат изхвърлени с урината. Токсичното им ваздействие се изразява с втрисане, гадене, повръщане. 

Ако едно хлапе не приема храна и вода за 24-48 часа, то се чувства гладно и жадно, отпаднало и неспособно да учи, да играе активно или да спортува.
Устата му съхне, може да има има главоболие, да му се гади, да повръща, да му се вие свят. Увеличава се нивото на стрес и се нарушава съня му.
Най-често обаче то не може да се противопостави на волята на родителя.

До тук изброявам рисковете за здравето. И няма нито един аргумент за превенция, а още по-малко за лечение на каквото и да е заболяване като лишаваме детето от храна и вода.
Няма нито един доказан от науката аргумент, особено когато става дума за малки деца.

Позицията на проф. Стефка Петрова, национален консултант по детско хранене и диететика, записа и обработи Мона Василева

Коментари
Последни видеа