5 особености при хранене издават аутизма

Наблюдавайте детето, проявяват се рано

Снимка: Shutterstock

Нетипичното хранително поведение на малкото дете може да е сериозен повод за изследване. То е вероятен ранен признак на аутизъм, твърдят учени от университета в Пенсилвания, цитирани от Medicalxpress.

Нетипично хранително поведение се регистрира при 70% от децата с аутизъм. Това е близо 15 пъти по-често отколкото при други неврологични отклонения.
Тези характерни особености се проявяват при деца на 1 година и може да са първи белег и проява на аутизъм, който родители и лекари трябва да забележат и изследват.

Според специалистите нетипичното хранително поведение се характеризира с комплекс от симптоми, свързани със свръхчувствителност към консистенцията или температурата на храната, като и други странни прояви като:
- Силно ограничение в предпочитанията на храните. Детето се съгласява да яде само едно-две блюда.

- Хиперчувствителност към текстурата и температурата на ястието.

- Отказ да глътне храната. Детето може да започне да я крие от родителите си.

„Ако родителите забележат някои от изброените тревожни признаци, трябва веднага да се консултират с педиатъра и да потърсят специализирана помощ и изследване“, обяснява психиатърката д-р Сюзън Мей.
Малките деца често са капризни към храната. Има обаче голяма разлика между капризите и необичайното хранително поведение, което родителите могат лесно да установят.

И най-злоядите хлапета постепенно започват да включват в менюто си по-разнообразни храни. Докато детето с аутизъм остава „вярно“ на своите пристрастия.
Важно е диагнозата да се постави на време, защото лечението е най-ефективно, ако започне рано, още в предучилищната възраст, обяснява д-р Мей.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа