5 причини да изберем овесена каша за закуска

Държи стомаха сит, богата е на минерали

Снимка: Guliver / iStock

Овесената каша е един от най-добрите варианти на закуска. 
5 са причините да я сложим на масата сутрин: има малко мазнини, много минерални вещества, много фибри, които намаляват хорестерола, съдържа бавни захари, които ни държат сити по-дълго, пише  The Daily Mail.
Диетолози от Харвардския университет доказаха, че консумация на пълнозърнести продукти удължава живота. Важно е обаче да не добавяме захар. Само тогава може да вземем цялата им хранителна сила.

1. Без захар

„Овесената каша съдържа така наречените бавни захари, за разлика от готовите зърнени смеси за закуска, които са с добавена захар. Бавните захари в овесената каша постепенно освобождават енергия и ви държат сити до обяд“, обяснява диетологът Касандра Барнс, ръководител но проучването.

2. Източник на витамини и минерали

Овесената каша се приготвя от цели зърна, които са естествен източник на витамини, минерали като витамин В, магнезий, манган, желязо, цинк, които са важни за поддържане на имунитета и за енергийния баланс.

Снимка: Guliver / iStock

Докато повечето готови зърнени смеси за закуски са бедни на тези естествени хранителни вещества и затова се „подсилват“ със синтетични витамини, които тялото не може да използва пълноценно. 
Организмът ни често изпитва нужда от магнезий, а не го получава от обичайните храни. Затова много хора страдат от дефицит. Докато овесът е добър източник на този ценен минерал.

Страници

Коментари
Последни видеа