Диетата срещу хранителни алергии не е за цял живот

Менюто на детето трябва да се актуализира периодично

14 ноември 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Много деца имат наследствено предразположение към алергии. То може да се формира още в утробата на майката, но в повечето случаи се установява в ранното детство – около третия месец.
Основна причина са хранителните алергени – краве мляко, пшеница, яйца, фъстъци, орехи, соя, риба, морски продукти.

"Виновният" алерген

Сложно е родителите сами да определят кой е „виновният“ за състоянието на детето алерген. Затова е нужна консултация с педиатър и алерголог.
Когато се определи кой продукт е причина за хранителната алергия, това не означава да бъде изваден от менюто на детето за цял живот.
Диетата трябва да се преразглежда периодично в зависимост от състоянието.

Около 5-ата година повечето деца израстват алергията и те приемат нормално продукти, към които преди това са проявявали непоносимост и са предизвиквали у тях симптоми на алергия.

„Необоснованото и изкуствено лишаване на детето от едни или други храни при огромното изобилие в момента, е неразумно. Алергията може вече да е изживяна, а детето да продължава да стои на ограничителна диета за „всеки случай“ . Щом реакцията спрямо определена храна изчезне, диетата трябва да се промени. И детето да премине на обичайното разнообразно и пълноценно хранене“, съветва алергологът Надежда Синелникова.

Разнообразни храни още от бременността

Освен от гените, склонността към хранителни алергии зависи и от храненето на майката по време на бременността и кърменето. А най-важното изискване е разнообразието. Защото чрез кърмата бебето за първи път се запознава с различните хранителни продукти.

„И колкото по-разнообразно се храни майката, толкова по-малък е рискът. Детето ще се е "запознало" с различни храни, Така по-късно укрепналата му имунна система   няма да реагира бурно и с отхвърляне на сложните хранителни молекули. Това ще се отрази добре особено на тези, които са с наследствено предразположение към хранителни алергии, “ обяснява алергологът.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа