Диетолози: За Великден не повече от 3 яйца и 100 грама козунак

Да не прекаляваме, за да не се налагат после по-строги ограничения

30 април 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Празниците са предпоставка за преяждане. Особено когато на масата има дъхави козунаци и шарени яйца, а покрай тях още много кулинарни изкушения.

Затова диетолози напомнят да не прекаляваме – полагат ни се само 100 грама ( две филийки) козунак и не повече от 3 яйца на този ден. И то по изключение - ако изядем три на веднъж, за цялата седмица максималното количество не бива да надвишава 10.  Иначе по едно на ден е приемливо. 

Яйцата са много полезни. Освен протеини, мазнини и въглехидрати, те съдържат минерали и витамини, като витамин А, холин (витамин В4), биотин (витамин В7), кобалт, калций и лецитин.
Те са източник на уникални съставки като холин, селен – вещества, необходими за протичането на различни биохимични процеси в организма.
Холинът в яйцата регулира нивата на добрия и лошия холестерол и няма проблем, дори за тези с висок холестерол, както се смяташе преди.

Козунаците също имат полезни съставки - витамини от групата В, витамин Е и А, които играят важна роля за клетъчния метаболизъм.
Заради калоричността им, обаче количеството е ограничено на 100 грама на ден. И по възможност – не всеки ден.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа