Храна, бедна на йод, бави детското развитие

Специалисти препоръчват: продължително кърмене, късно захранване

04 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Висок процент от децата у нас страдат от йоден дефицит, всяко второ е с анемия.

От 6-месечна възраст до 5 години 31% от децата са с ниски нива на хемоглобин. Дефицитът е най-изявен между 6 и 12 месеца. В тази възраст всяко второ дете е с анемия, сочат данни от представително проучване, обхванало 3500 семейства за храненето на деца от 0 до 5 години на Националния център по обществено здраве и анализи.

Причината

- Новородените се кърмят кратко - от 1 до 3 месеца. Дава им се подсладена вода и се захранват преждевременно и то - неправилно.

- След 3-ия месец над половината вече получават плодов сок. А това не се препоръчва от педиатрите у нас.

Грешките

- Бебетата се захранват рано и с каши и краве мляко, което е предпоставка за бъдещи алергии.

- 2% от двегодишните малчугани са с алергии, заради краткото кърмене, ранното захранване и включването на неподходящи храни – най-често краве мляко.

- Храните, които по-големите децата консумират, са бедни на желязо, калций и цинк.


Съветът на специалиста

 - Дневното меню на бъдещата майка да включва повече омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и пробиотици.

- Детето да се кърми поне до 1 година.

- Захранването да се отложи максимално и да става постепенно, с храни, препоръчани от педиатъра.

Дефицит на йод при децата е най-изявен в 12 района на България, предупреждават педиатри. Затова те съветват родителите да използват йодирана сол при готвене у дома, а за децата - таблетки с този елемент като добавка.

Снимка: Guliver / iStock

Модна тенденция е в домакинствата да се използва хималайска сол, която не доставя достатъчно йод.
Проучване сред бременните жени у нас сочи, че половината от тях са с ниски нива на йод, именно защото вместо йодирана, ползват хималайска сол. Това крие риск не само за бременната, но и за детето, предупреждават специалисти по хранене.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа