Много захар през бременността повишава риска от алергии за детето

Сладкото събужда грешен имунен отговор

Снимка: Guliver / iStock

Данни от 9000 майки и деца били анализирани от учени в лондонския университет „Куин Мери“, за да се установи как консумацията на захар през бременността влияе на риска от астма, сенна хрема, екзема, атопия, както и на работата на белия дроб при деца на 7-9 години.

Учените установили, че жените, които през бременността са консумирали твърде много захар, приемана най-вече с газирани напитки и обработени храни, са повишили с 38% риск от алергии за децата си, чувствителността им към 2 и повече алергена нараснала със 73%, а опасността да развият алергична астма – със 101%, съобщава Zee News.

Повишен риск от алергии и от алергична астма създава бялата рафинирана захар, добавената в газираните напитки, фруктозата и дори тази от меда, сиропите.

Ето и обяснението на учените: ако бременната консумира твърде много захар, при детето се явява алергичен имунен отговор, който на свой ред може да доведе до алергично възпаление в белите дробове.

Учените открили връзка между злоупотребата със захар през бременността и атопията – генетично предразположение към редица алергични заболявания като алергичен ринит, астма и атопичен дерматит.  Те уточняват, че  консумацията на захар от бременната не повишава риска от екзема и от сенна хрема при детето.
Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Красива есен

31 октомври 2020 г.