12 трика да направите зеленчуците по-атрактивни

И хлапето да поиска дори броколи

07 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

1. Добавете масло

Има дори научно обяснение защо децата не обичат броколи и зеле. Заради горчивата нотка във вкуса.
Ние сме подозрителни  към всичко горчиво - това е заложено в гените ни. Древните хора са смятали, че горчивото може да е отровно.
Затова пробвайте да добавите към зеленчуците масло – то ще приглуши горчивината. Освен това кравето масло съдържа витамини, които са особено полезни за детето.

Снимка: Shutterstock
Добавяйте и по 1 чаена лъжичка масло към картофеното пюре, зеления фасул, броколито и спанака. Вероятно детето ще ги намери за по-вкусни, когато са с масло.

2. Почакайте да огладнее

Идеята не е да уморите детето то глад. Но има по-голям шанс то да опита нарязаните на ивици моркови, краставичка или сладка чушка, когато не е заситено. Ако предложите зеленчуците като ордьовър.

„Щом децата се върнат от училище, на масата ги чака купичка с нарязани зеленчуци, разказва специалистът по хранене Илис Шапиро - Естествено след това ще дам и още храна, но зеленчуците са първото нещо, което те виждат  и тъй като са много гладни, ги хапват.“.

3. Заведете ги сами да си наберат зеленчуци или плодове

„Зеленчуците, които детето само къса от градината, са много по-вкусни от тези, които могат да се купят в супермаркета, уверява Лора Сипуло, диетолог и автор на блог за здравословно хранене - Кое дете ще откаже да пробва сладкия грах от шушулката, която току що е откъснало. Или пък хрупкава краставичка от самия корен?“.

4. Направете  сос

Децата харесват повече вкуса на зеленчуците, ако към тях има от любимия им сос“, твърди Тоби Амидор, експерт по хранене.
Готовите сосове обикновено съдържат твърде много захар и консерванти, затова и не са особено полезни. По-добре е да приготвите соса в къщи – с кисело мляко, чесън, копър и сол.

5. Отидете на гости

Децата са като маймунките. Когато са сами на обяд в къщи, ровят с лъжица в пълната чиния. Опитайте да ги заведете на гости, когато знаете, че ще сервират зеленчуково блюдо за обяд, а тяхното дете яде и обича зеленчуци. Много е възможно там и вашето да  изяде цялата порция.


Снимка: Guliver / iStock
6. Дайте им възможност за избор
Направете за обяд два вида разноцветни зеленчуци и дайте на детето право на избор: броколи или моркови. 
Децата обожават да са господари на положението – и сами да избират. И със сигурност ще предпочетат едно от двете.

7. Дайте личен пример като ядете повече зеленчуци

„Със сигурност моята 5-годишна кукла няма да яде брюкселско зеле както ям аз, но с радост ще пробва авокадо и ще натопи в хумус морковчето си“, разказва Мишел Дудаш.

8. Не превръщайте храненето в цел на живота си

„Колкото по-малко внимание отделям на това дали децата ядат зеленчуци, толкова те по-охотно ги ядат. Опитвам се също така да няма много междинни хранения. Така на обяд и на вечеря те са наистина гладни и не отказват зеленчуци“, обяснява Шапиро.

9. Гответе заедно

„Аз си имам тайно оръжие – винаги каня децата в кухнята да ми помагат при подготовката на храната. Когато готвим заедно, те поливат брюкселското зеле със зехтин, слагат морска сол. Това разпалва апетита и на трите хлапета", казва Мишел Лой, диетолог.

10. Направете яденето празник

„Когато превърнем храненето в празник, тази психологическа настройка стимулира децата да пробват нещо ново. Може да направите седмица на италианската кухня. И всеки ден да поднасяте ястия с домати. Украсете масата, сложете шарени чинии, нарежете зеленчуците на фигурки. Така децата ще възприемат зеленчуците като нещо изискано, а не задължителна гарнитура, която трябва на всяка цена да ядат“ разказва Лори Занини, от Академията по хранене и диетология.

11. Направете ги на пюре или смуди

Това е идеален начин детето да яде повече зеленчуци, без дори да разбере.
Според американски диетолози, ако са на пюре или смуди, хлапетата ядат 2 пъти повече зеленчуци, отколкото, ако им ги предлагате цели.
Пробвайте да сложите в блендера половин авокадо, шепа спанак, половин банан, малко печена тиква и бадемово мляко. Това е наистина вкусно!

12. Хитрини

Децата често не обичат в супата им да плуват разни неща.

„Всеки петък аз им правя супа от кокошка и естествено, докато я варя, добавям целина, корен на морков, морков, цветно зеле, лук и магданоз. А, когато дойде време за обед, прецеждам супата и махам зеленчуците. Така децата не виждат зеленчуците, но получават всички хранителни вещества от тях, заедно с бульона“, разказва Тоби Амидор, експерт по хранене.

Източник: eatthis.com, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа