5 причини да не се лишаваме от шоколад

Великденски яйца и зайци - по-добре да са със 70% какао

03 април 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Шоколадовите изкушения преди Великден са в изобилие – яйца, зайци, калинки, гъбки... и какво ли още не предлага сладкарската индустрия.

Има поне 5 причини да не си ги отказвате.

Най-полезен е черният, познат още като натурален. Той съдържа 70 до 90 процента чисто какао от какаови ядки, богат е на флавоноиди и теобромин, които са мощни антиоксиданти и са стимулатор за нервната система.Той съдържа още магнезий, фосфор, калий, желязо и витамини от В-групата. 
Не на последно място черният шоколад доставя на организма протеини, но малко въглехидрати и мазнини. 
Доброто количество е 1 блокче (30 г.) на ден.

1. Шоколадът намалява риска от мозъчни инциденти
Флавоноидите, които съдържа, директно въздействат на кръвообращението на мозъка. Той е източник на магнезий, който влияе благотворно на работата на мозъка, дава енергия и тонизира.

2. Шоколадът е естествен антидепресант


Богат е на теобромин, който е естествен стимулант (по състав е близък до амфетамините), който въздейства на мозъка и засилва работата на невротрансмитрите. Той взема дейно участие в изработването на хормона на щастието като повишава настроението. Затова е признат като лек срещу депресия и стрес.

3. Шоколадът понижава кръвното


И отново, заради многото флавоноиди, които съдържа, той подобрява кръвообращението.
1-2 блокчета на ден са достатъчни, за да свалят показателите на кръвното.

4. Подобрява паметта

Флавоноидите, които се сдържат в какаото, подобряват когнитивните функции и могат да предпазят от деменция, която е свързана с напредване на възрастта.

5. Шоколадът е лек срещу сърдечносъдовите проблеми
Флавоноидите, заедно с другите микроелементи, които съдържа – калций, желязо и фосфор, намаляват нивото на така наречения „лош холестерол“ в кръвта. Така те предпазват кръвоносните съдове и сърцето и на практика са помощно средство за защита от инфаркт и инсулт.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа