Боядисаните яйца да стоят в хладилник

Яжте ги бързо, губят хранителните си качества

20 април 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Шарените яйца обичайно стоят на масата и в дните след Великден, за да създават празнично настроение. Това обаче крие риск за здравето. Ако останат няколко дни на стайна температура, те могат да причинят хранително отравяне.
Най-разумно е, ако не са изядени по празниците, да ги сложим в хладилника. Там, при обичайни температури от 6-8 градуса, има шанс да се съхранят по-дълго.
Не всеки знае, че 24 часа, след като са сварени, яйцата губят голяма част от хранителни качества.

Ако сте пропуснали да ги сложите в хладилника и те са престояли 3 дни на стайна температура, по-добре ги хвърлете. Има риск още след 72-ия час вече да са развалени. На студено обаче трайността им се увеличава.
Проблемът е, че още при варенето не всички спазват правила за безопасност. Не ги мият старателно със сапун и четка преди варене, и в тенджерата влизат и „съмнителни“, леко пукнати яйца, а във водата пропускаме да сложим сол и оцет, които действат като антисептик и допълнително обеззаразяват яйцата.

Другата грешка е, че яйцата не се варят достатъчно дълго. Минимумът е 7-8 минути, а още по-сигурно е да се оставят на слаб огън още толкова, и да се махнат от котлона след 15-20 минути. И задължително трябва да са врели, покрити отгоре с един пръст вода.

Колко по-продължително се вари яйцето, толкова рискът от зараза е по-малък. Ако не е било добре покрито с вода и от едната страна е останало недоварено, пак има риск да се развали по-бързо.
Рохкото може да развие салмонела. Жълтъкът е по-опасен, въпреки че няма никаква гаранция и за белтъка. Бактериите на салмонелата се размножават в геометрична прогресия, ако яйцето е оставено в стаята на топло.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Магията си ти

21 януари 2021 г.